Снимка: Reuters, архив
fallback

Атаки с дрон срещу рафинерии за петрол в Саудитска Арабия предизвикаха скок в цените на горивата.

"Ситуацията в момента е извънредна за петролния пазар. От 10 години се занимавам с горива и досега такова нещо не съм виждал. Поскъпването е с над 12-15% за една нощ", обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Oще по темата

Само с една атака с дронове се унищожиха около 5% от световното производство на петрол, посочи той.

"Все още не е ясно за колко време може да бъде възстановено това производство”, допълни Бенчев пред "Нова тв".

По думите му експертите в Саудитска Арабия обещават до дни да възстановят поне половината от засегнатите инсталации, не е ясно обаче дали това ще се случи.

Бенчев смята, че поскъпване на цените на горивата на бензиностанциите ще има.

"С колко ми е трудно да прогнозирам. Ако има нещо, то ще е в рамките на няколко стотинки”, заяви експертът. „Нещата в един момент ще се нормализират”.

"Видя се, че тези инсталации са рискови, могат лесно да бъдат ударени и извадени от строя. Това ще е риск, който оттук нататък ще бъде калкулиран в цените на суровия петрол”, смята Бенчев.

Относно вероятността за конфликт между САЩ и Иран, експертът смята, че това няма да се случи.

"Ако това се случи, това ще бъде най-лошо за всички, включително и за световната икономика. Ще доведе до цени от над 100 долара на барел. Никой няма интерес, това ще доведе до рецесия”, заяви Бенчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 4 години

Цената ще определи Марешки. Тези спекуланти преди бяха определящи за цените. Пазарът и пазарната икономика в България не действат и винаги се налага да се появи някой Крали Марко, Юнакът или Индже Войвода, който да се бори с чорбаджиите изедници и да защитава народа от високите цени или други неправди на народните изедници във всички области на икономиката и пазара.

14

Анонимен

преди 4 години

И да квичите и да се тръшкате ще ви ограбят. В България цените вървят само в една посока. Галопиращи нагоре. Спящите големоусти овце могат само да драскат глупости . Никой нищо няма да ви даде ако не си го отвоювате. Това е побългарения капитализъм. Мачкай граби като за последно без значение дали ще е за дълго. То май няма да останат хора от които да крадат ненаситните новобогаташи . Ама на кой му пука.

13

Анонимен

преди 4 години

Benzina mnogo poevtiniava, niama tarsene, kolite sa na tok i biogaz...

fallback