Снимка: Pixabay

Съдът в Русия реши окончателно - полският гражданин Мариан Радзайевски, който бе хванат в шпионаж, ще лежи зад решетките 14 години. Той бе обвинен, че  е събирал сведения и се е опитал да изнесе части от руска система за противовъздушна отбрана С-300, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Радзайевски бе осъден през юни, но след днешното решение на Върховния съд присъдата става окончателна.

Полякът "се е опитвал да получи секретни компоненти от ракетни системи за противовъздушна отбрана С-300, за да ги изнесе впоследствие в Полша".  Той е бил арестуван "на местопрестъплението, докато се е опитвал да осъществи сделка". Мариан Радзайевски е работил за полска организация, която е сред основните доставчици на въоръжените сили и на специалните служби.

През последните години в Русия се произнасят все повече присъди за шпионаж. По-голямата част са свързани с Украйна, но не са рядкост и случаите, засягащи Полша и балтийските страни.

През април норвежки пенсионер, обвинен, че е събирал данни за руските ядрени подводници, също бе осъден на 14 години затвор и това предизвика търкания между Москва и Осло.

До 20 години лишаване от свобода може да получи американско-британският гражданин Пол Уилан, арестуван през декември и обвинен в шпионаж. Той отрича обвиненията и твърди, че делото срещу него е политически мотивирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase