Снимка: архив Reuters

Германската прокуратура допуска политически мотив за убийството в петък на етнически чеченец в Берлин, предаде Ройтерс.

Заподозрян за убийството е руски гражданин, за когото се предполага, че е застрелял жертвата с два изстрела в главата в берлински парк.

Жертвата е 40-годишният Зелимхан Хангошвили - гражданин на Грузия и етнически чеченец, сражавал се през 90-те години на страната на чеченските бунтовници, опитали се да сложат край на руския контрол върху Чечения.

"Нямаме никакви доказателства, които да обосновават класически криминален мотив", каза вчера Мартин Щелтнер, говорител на берлинската прокуратура, предава БТА.

Щелтнер заяви, че заподозреният е бил заловен, докато се е опитвал да се освободи от оръжието, с което предполагаемо е извършено престъплението.

Руският гражданин към настоящия момент упражнява правото си на мълчание.

Грузинска правозащитна организация заяви, че Хангошвили е напуснал Грузия и е поискал убежище в Германия, след като оцелял при опит за убийство срещу него в Тбилиси през 2015 г.

Русия проведе сериозни кампании срещу сепаратистите през 1994-96 г. и 1999-2000 г. в Чечения - руска провинция, разположена в Кавказките планини и граничеща с Грузия. Голям брой борци срещу Москва от тези войни сега живеят в изгнание и са противопоставени на проруските власти в Чечения, отбелязва Ройтерс.

Германската столица Берлин все по-често се превръща в убежище на дисиденти и опозиционери, които се страхуват за сигурността си в родните си държави.

Бивш виетнамски правителствен служител бе отвлечен в берлински парк през 2017 г. и откаран обратно във Виетнам, което влоши отношенията между двете страни, припомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase