Снимка: БТА
fallback

65-годишен бивш военен офицер от Пакистан имал ключова роля за неутрализирането на атака в джамия в Норвегия.

Мъжът успял да неутрализира тежко въоръжения стрелец, който е атакувал храма с намерение да започне масова стрелба. Мохамед Рафик обаче успял да се хвърли срещу радикалния стрелец, преди още двама души да му се притекат на помощ и да успеят да задържат мъжа.

Oще по темата
Бързата реакция на Рафик е помогнала да се предотврати инцидент, сравним с атаката в Крайстчърч по-рано тази година, когато въоръжен мъж откри стрелба в джамия в новозеландския град и уби 51 души.

"Без съмнение бързата и твърда реакция от хората в джамията е спряла агресора", обяви шефът на местната полиция Рюне Скьолд, пише Independent.

Атаката срещу джамия Ал Нур се случи ден преди началото на свещения за мюсюлманите празник Курбан Байрям. Рафик и другите двама са били в джамията, подготвяйки се за празника.

Властите разглеждат нападението като опит за терористична атака и норвежкият премиер Ерна Солберг осъди инцидента като "директна атака срещу норвежките мюсюлмани".

"Беше атака срещу религиозната свобода", написа тя във Facebook.

Нападателят, чиято възраст не се разкрива, но според повечето източници е на 21 или 22 г., се появи в съда със синини по лицето. Той е обвинен в опит за предумишлено убийство и терористичен акт.

След атаката срещу джамията, разследващите откриха тялото на 17-годишната му доведена сестра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Св.Павел

преди 4 години

последната война ще е между доброто и злото.Сещайте се

20

Норге

преди 4 години

Добре е да се знае историята на това момче- са съжаление, типична за Норвегия. Баща му си е довел азиатка за нова съпруга и кара момчето да я нарича майка. Този младеж е изстрадал лично огромната , самоубийствена грешка , която правят норвежците.

19

Norge

преди 4 години

До АнонименНе е гримиран, пребит е.

fallback