Снимка: БТА

Десетки горски пожари се разразиха в Гърция през уикенда в резултат на продължаващите жеги и силни ветрове, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В някои от случаите са били евакуирани села и къмпинги. Няма информация за пострадали хора при пожарите, съобщиха днес гръцки пожарникари.

Пожарите са били овладени бързо с помощта на самолети и хеликоптери за гасене на пожари, както и с участието на стотици пожарникари и доброволци, посочиха пожарникарите.

За днес в по-голямата част на Южна Гърция е обявен червен код за изключително горещо време и опасност от горски пожари, съобщиха пожарникари и гръцката служба за гражданска защита.

Днес и идните дни се очакват температури от над 40 градуса по Целзий. Същевременно в района на Егейско море духат силни ветрове (с пориви от 50 до 75 километра в час).

Тъй като при пожар край Атина миналото лято загинаха над 100 души, гръцките власти тази година предприемат по-сериозни мерки за защита на населението.

Гръцката служба за гражданска защита изпраща предупреждения към хората на мобилните им телефони.

В много случаи пожарите са предизвикани от безотговорно поведение: незагасени цигари, запалени барбекюта в градини, което е забранено през лятото, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase