Архив: Булфото

19 са огнищата с открита африканска чума по свинете в домашни стопанства, има три засегнати индустриални ферми. Това каза на пресконференция д-р Александра Митева, експерт от БАБХ.

По думите й открито е ново огнище в свинекомплекс в русенското село Бръшлен, където се отглеждат над 40 хил. свине. Това е вторият голям свинекомплекс след този в Николово. Докато в Николово има 17 000 свине, в Бръшлен са 40 000.

Човешкият фактор е един от основните фактори за разпространение на вируса африканска чума, заяви д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

"Затова ние предприемаме доста мащабни мерки, за да намерим и да изтеглим, ако е останало от това месо, за да спрем разпространението на вируса", добави д-р Кулински. "Проследили сме за последните 35 дни всяко едно движение на свине в с. Бръшлен по пътни листове, по бройки знаем къде са се движили тези свине, знаем на коя дата са заклани и от днешна дата във всички тези 206 кланици ние, както направихме в с. Николово, започваме обратни проверки. Тоест проверката стартира от вчерашния ден и върви стъпка по стъпка назад“, обясни Кулински.

По думите му целта на тези проверки е да се определи броя заболели животни, добитото трупно месо и продукти от него и да се види къде са отишли. "Това, което се намира на територията на кланиците, законодателството дава две направления за действие - или високотермична преработка, която гарантира убиване на вируса африканска чума, или унищожаване в екарисаж", обясни той.

Още по темата
"От днес нататък, стъпка по стъпка назад се върви през кланиците, оттам вероятно ще стигнем до месопреработвателни предприятия, ще идентифицираме продуктите, които са произведени, и поетапно всичко, което е налично, се изследва за високотермична преработка или унищожение", обясни д-р Кулински, цитиран от "Фокус".

От момента, в който заболяването навлезе в Европа през 2013 г., свинете отглеждани в домашни стопанства са най-големият риск за разпространението на болестта, обясниха още от БАБХ.

Друг важен фактор за разпространението на заболяването са кухненски или битови отпадъци, заяви д-р Кулински. "Това са отпадъците от заведенията за обществено хранене, отпадъците, които всички ние като потребители изхвърляме по магистрали, паркинги, бензиностанции“, добави той.

Опасно е, защото бездомни и диви животни често пъти имат достъп особено през нощта до такива места и те са един от факторите за разпространението на болестта по дивите свине, а оттам и по популацията, без значение дали са "заден двор“ или както вече виждаме и промишлени свинеферми, обясни той.

Заради болестта по свинете вчера беше обявено бедствено положение в област Русе, а днес и в област Плевен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase