Снимка: архив, БулФото
fallback

С над 11% по-високи приходи от осигуровки за първото тримесечие спрямо година по-рано отчитат от Националния осигурителен институт.

От осигуровки са събрани близо 1,8 милиарда лева. За пенсии и социални обезщетения от НОИ са платени над 2,7 млрд. лева.

Към края на първото тримесечие балансът по бюджета на общественото осигуряване е положителен - 33 милиона лева.

Причината е в това, че приходите от осигуровки нарастват по-бързо, отколкото разходите за пенсии и обезщетения.

От централния бюджет към НОИ са трансферирани близо един милиард лева, което е намаление с 10% спрямо същия период  на миналата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 4 години

До До 17 Какъв ти е проблемът. По време на социализма никой не плащаше осигуровки лично а предприятията изцяло ги внасяха. Остава и сега работника да внася 100% от осигуровките и да направи услуга на набедените "работодатели" да станат още по богати щото заплатите които дава са нищожни за сметка на неговите печалби.

21

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 17 Тези за които коментираш изобщо не им се удържат осигуровки а само плосък данък. Осигуровките ги внася бюджета от данъците на населението кото се внасят. 100% сигурно синът ми е военен.

20

Анонимен

преди 4 години

Осигуровки в пълен размер имат само работещите в обществения сектор, докато в частния сектор доходите се укриват и осигуровки и данък общ доход се плащат по минималните прагове. На практика обществения сектор плаща пенсиите на пенсионерите, а там работят малко хора и после защо пенсиите били ниски.

fallback