Снимки: Reuters
fallback

Учените казват, че чаша червено вино всяка вечер е полезна за организма. Оказва се обаче, че алкохолната напитка има полезно действие не само тук на Земята, но и при бъдещ полет до... Марс.

Червеното вино съдържа полезната съставка ресвератрол. Според учени от Харвард, той може да бъде от полза на астронавтите в мисия до Червената планета да избегнат мускулните атрофии при ниска гравитация, съобщава БТА.

"Когато човек прекара три седмици в космоса, обемът на мускулите му в колената се съкращава с една трета", изтъква д-р Мария Мортро. По нейните думи при правилна диета могат да се избегнат тези последствия.

Още преди 16 години учените доказаха, че благодарение на ресвератрола, който се съдържа също в люспите на гроздето, значително се увеличава животът на мушиците дрозофили. Това се обяснява с активирането от тази съставка на гените, отговарящи за реакцията на клетъчния стрес.

Дискусиите относно ползите от ресвератрола продължават. В полза на аргументите "против" се изказва мнението, че при любителите на виното и на гроздето не се наблюдава подобен ефект.

НАСА планира полет до Марс към 2033 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Щерю

преди 4 години

А бялото - до Луната...

15

Анонимен

преди 4 години

To който и да тръгне към Марс ще се пие. 6 месеца в такова пространство човек ще издивее ако не покръква.

14

Анонимен

преди 4 години

До 15 ПланетатанамаймунитеА с двоен препек след втората чаша се стига на сатурн на плаж

fallback