Снимка: pexels

Натурално кисело мляко със сурови бадеми, пълнозърнеста филийка с фъстъчено масло (без добавени сол, захар)... Звучи вкусно, нали? Всекидневно консумираме комбинации от храни. Някои от тях са вредни, но има такива, които подобряват здравословното ни състояние. След 30-годишна възраст не само метаболизмът ни се променя, но и редица други процеси в тялото. Ето защо не можем да си позволим да не обръщаме внимание на храната, която консумираме.

Днес от здравната рубрика на Az-jenata.bg, споделяме няколко полезни хранителни комбинации, които да консумирате след 30.

Домати и авокадо

Вкусните домати са богати на ликопен, каротеноиди, които са антиоксиданти и намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания. Ако сте забелязали, начинът на хранене в средиземноморската култура включва комбинацията от авокадо и домати. Според учени ликопенът се абсорбира по-добре, когато има малко мазнина към него като зехтин, авокадо.

Овесена каша и пресен портокалов сок

Американско проучване показва, че консумацията на фреш от портокал, който е богат на витамин С в комбинация с овесена каша, спомага за прочистване на артериите и намалява риска от инфаркт.

Двата продукта съдържат съединения, наречени феноли. Те спомагат за стабилизирането на така наречения лош холестерол, когато се консумират заедно.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase