Снимка: архив Bulphoto

Цената на удоволствието да се излегнете на два шезлонга на плажа и да се криете от слънцето под чадър излиза почти колкото и самата нощувка по родното Черноморие. Такъв поне е случаят в Черноморец, където цена за 1 нощ на човек в стая с три легла е 51 лева, а шезлонгите излизат 40 лева.

Концесионерът на плажа дори смята тази цена даже била ниска, защото за да излезе на печалба, трябвало да взима по 80 лева. Той обаче се оправда, че по 40 лева за сянка взимали само за малък участък от плажа. На практика тази тарифа е равна на парите за ВИП-зона с балдахинова шатра, оборудвана с меки възглавници и легла на плажовете край Слънчев бряг, Созопол и Лозенец, пише "Монитор".

Плажът на къмпинг "Нестинарка" край Царево пък е на първо място по евтиния, но само на хартия. Официално чадърите и шезлонгите там струват по 36 стотинки бройката, но реално туристите плащат по 5 лева за всяка от екстрите. Уловката бе пусната в ход още преди два сезона. Шезлонгът наистина е 36 ст., но върви в комплект с шалте, за което се плаща петачка. Така комплектът с чадър и два шезлонга излиза 15 лева вместо 1,08 лв.

Още по темата

С народни цени и без никакви хватки почиват летовниците в Обзор, където сянката струва 3 лева за цял ден. На популярния плаж пред ММЦ-то в Приморско сянката чадър и шезлонг се наемат за по 5 лева. Същите са цените на "Каваците - Юг", "Смокините" и на къмпинг "Градина".

По петачка за чадър и шезлонг вземат на Аркутино, Приморско, Лозенец и Арапя, централния в Царево, северния в Ахтопол. Толкова струваха доскоро и плажните екстри и на ивицата Стамопуло до бившата резиденция "Перла", но от няколко дни комплект от чадър с два шезлонга се харчи за трийсетачка, а само сянката е оценена на 25 лв.

На централния плаж в Созопол и на "Харманите" чадър и шезлонг се предлагат за 12 лв. в комплект. На северната ивица на Каваците и на Буната в Поморие екстрите ще струват по 4 лева. Без промяна остават цените на Централния в Бургас - 5 лева за чадър и 7 лева за шезлонг.

На екзотичния плаж на къмпинг "Оазис" в община Царево, двете екстри струват по 6 лева.

Във високия ценови клас по южното черноморие се нареждат трите плажа в Слънчев бряг. Централната и южната ивица запазват миналогодишните цени от 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг, а на северния екстрите са по 9 лв. С левче по-малко - по 8 лева за сянка и шезлонг ще броят туристите и на Южния плаж в Несебър. Същите са цените и на ивиците в Св. Влас.

На плаж "Река – Вая", в местността Иракли чадър и шезлонг ще се наемат срещу 6 лв. за брой, а цената на комплект екстри с включена храна и напитки е 36 лева. По 30 лева излиза комплект чадър с два шезлонга във ВИП-зоната на Централния плаж в Лозенец. Останалите екстри обаче са по 6 лева.

Свободните зони по всички южни плажове са строго спазени и дори са повече от предвидените 50%. Туристите  обаче недоволстват, че безплатните места не са толкова атрактивни, защото са прекалено близо до морето или са в най-отдалечената част.

Предприемчиви собственици и наематели на крайбрежни заведения по варненския плаж пък привличат постоянна клиентела, като предлагат безплатна сянка. Безплатна е сянката и за гостите all inclusive в най-големите хотели в курортите, където плажните принадлежности са част от туристическия пакет. На другия полюс е плажът на курорта "Камчия", който за първа година това лято има концесионер. Той е определил цени на чадър и шезлонг от по 15 лв. Цената е рекордна за варненско, където обикновено тя започва от 2 и стига максимум до 12 лв.

Цените на шезлонгите и чадърите по другите плажове във варненско не са поскъпнали и тази година. В най-крайната част на Варненска област, плаж "Панорама Север" до къмпинг "Лагуна", цената е 5 лева за чадър и шезлонг. Най-ниски обаче са цените на плаж "Кабакум – Север" край Варна, където за шезлонг и чадър се плаща по 2 лева. В "Златни пясъци", чадър и два шезлонга са от 24 до 36 лв., според мястото на плажа. Във Варна цената е наполовина – по пет лева за ползване на всяка от двете екстри. Шатрата на тузарския плаж "Рапонги" пък е 40 лева.

В разгара на лятото, пясъчните ивици на юг са празни, а туристите, които събират тен на плажа се броят на пръсти. Повечето предпочитат да се пекат край хотелските басейни, които са безплатни.

 

Коментари Напиши коментар

104

Анонимен

преди 1 седмица

Прост народ ...слаба държава = България

103

татарин

преди 1 седмица

турция е много евтино за туй няма никого в българия руснаците с идват от москва за 40 хиляди рубли 10 дена всичко включено 4 звевди хотел това включва и самолетните билети 40 хиледи рубли са някъде 600 евро при таквиз цени кой ще идва в българия

102

малък Сашко

преди 2 седмици

ха ха ха
Появиха се тролчета като retro,да ви обяснят,колко е хубаво и прекрасно в Турция,колко е хляба,морето колко е хубаво,хората колко са дружелюбни ..мед и масло тече от ,чешмите!
И вие ахкате и ръкопляскате!
А,после ще ви сложат и по един фес на главата,да ви пази от слънцето...не за друго
ха ха ха