Снимка: Twitter

Въпреки горещата вълна, която заля Европа, във френския град Гренобъл и двата обществени басейна затвориха за посетители.

Решението на спасителите е след като мюсюлманки в Гренобъл решиха да протестират срещу забраната за къпане с буркини. Жените на два пъти проведоха инициативата си, подкрепена от "Граждански алианс за Гренобъл".

Общинския съвет на града е затворил басейните по искане на спасителите, които са поискали да се въведе мярката, защото те са там, за да опазят посетителите и не могат да го правят, ако се притесняват от тълпите, отишли да видят проявата на мюсюлманките.

Още по темата

Все пак от общинския съвет съобщават, че работят в посока решение на проблема.

"Операция Буркини" стартира преди месец, когато членове на групата "Граждански алианс за Гренобъл" решават да защитават правата на мюсюлманките.

Тогава две мюсюлманки посетили басейн, скрили почти цялото си тяло, с изключение на ръцете, краката и лицето. Спасителите им казали, че подобно плажно облекло не се допуска.

Въпреки това двете жени влезли в басейна и останали там за час, докато околните ги поздравяват.

Акцията им привлече особено внимание в социалните мрежи, където много хора подкрепят жените, но и много ги критикуват.

Франция беше първата европейска страна, която забрани пълното скриване на лицето на обществени места - мярка, насочена конкретно срещу бурките. По-късно Европейският съд за правата на човека потъврди забраната, отхвърляйки аргументи, които твърдяха, че така се нарушават религиозните свободи.

Крайнодесните политици във Франция осъдиха акцията на жените, като депутат от района заяви в Twitter, че буркините "нямат място във Франция, където жените са равни на мъжете".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase