Снимка: Reuters

Криптовалутата Либра, която Facebook планира да пусне, днес стана обект на внимателно проучване, като централните банкери и регулаторите от ЕС поискаха повече подробна информация за плановете на социалната мрежа, предаде Ройтерс.

Още по темата

Британската Служба за контрол на финансовото поведение (Financial Conduct Authority - FCA) посочи, че все още няма достатъчно информация, за да разбере Либра. Новата криптовалута може да има голяма значимост за обществената политика, отбеляза ведомството, допълвайки, че няма лесно да даде зелена светлина на проекта, ако не получи още подробности.

Facebook обяви миналата седмица, че планира да пусне Либра през първата половина на 2020 година като част от усилията да разшири дейността си към електронната търговия и дигиталните плащания.

Криптовалутите като биткойна остават сред най-слабо регулираните финансови сфери. Отговорът на националните и международни финансови регулатори и властите, определящи паричната политика, на проекта Либра ще има решаващо значение за бъдещето му, отбелязва Ройтерс.

Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements) в Базел, която обединява управителите на централни банки, заяви в края на миналата седмица, че политиците трябва бързо да координират регулаторните си действия в отговор на новите рискове от насочването на технологични компании като Facebook към финансите.
Финансовите министри и централните банкери на Г-20 се договориха през март 2018 г. да следят криптоактивите, но не определиха конкретни действия, които да бъдат предприети, както настояваха някои членки на групата. Не се очаква плановете на Facebook да бъдат част от дневния ред на срещата на върха на Г-20 в Осака в края на седмицата, допълва Ройтерс

Коментари Напиши коментар

21

Магурката

преди 3 седмици

Заменям 2 биткойна за 150 000 либри..Приема-.Виза/Мастеркарт/Пей сърце/Момини сълзи и много други начини на плащане!!!Поздрави!

20

Анонимен

преди 3 седмици

цялата идея на ФБ може би е да си взима пари през собствена валута и по този начин чао чао данъци!
относно това дали ще пуснат собствена валута, не чакат от никого разрешение, защото това е идеята на тези валути. Правиш си , ако ще само ти и съседката ти да я вадите.

19

Анонимен

преди 3 седмици

ВАЛУТАТА НА ФЕЙСБУК НЯМА ДА ПОЛУЧИ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА НИКОГА.