Снимка: БТА
fallback

Президентът Владимир Путин подписа указ, с който забранява на руските авиокомпании да летят до Грузия от 8 юли, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"От 8 юли 2019 г. на руските авиокомпании временно се забранява да извършват полети от територията на Руската федерация към територията на Грузия", се казва в указа, публикуван на сайта на Кремъл. Освен това се препоръчва на туроператорските агенции да прекратят пътуванията до Грузия от Русия, посочва Ройтерс.

Забраната за полетите от Русия до Грузия ще остане в сила, докато ситуацията със сигурността на руските граждани в тази страна не бъде поставена под контрол, заяви пред ТАСС прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

"Ситуацията в Грузия трябва да се нормализира и да изчезне и най-малката заплаха за нашите граждани, преди това решение да може да бъде преразгледано от президента", каза Песков.

Хиляди се събраха отново по улиците на грузинската столица Тбилиси за втора вечер на протести в отговор на призив на лидери на опозицията да продължат демонстрациите пред парламента на страната, съобщи ДПА.

Снощи протестите премиха мирно за разлика от четвъртък вечер, когато бяха ранени 240 души, включително 80 полицейски служители. Броят на демонстрантите тази вечер се оценява на около 10 хиляди, приблизително колкото и вчера.

Председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе подаде оставка вчера, след като тя му беше поискана от демонстрантите. Опозиционни лидери обаче поискаха на протеста предсрочни парламентарни избори и оставката на вътрешния министър Гиорги Гахария заради насилието от страна на полицията на вчерашния протест.

Протестите бяха предизвикани от визита на руска делегация, при която се твърди, че член на руската Дума е заел председателското място на среща в пленарната зала, посветена на религиозни и политически въпроси, и е направил обръщение на руски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

Анонимен

преди 4 години

Ами те грузинците им свалиха вече на руснаците едно Ту-22 М3 ...............може и пак......

125

Анонимен

преди 4 години

Путин защитава интересите си. Ако някой от калибъра на Грузия беше направил подобно нещо срещу САЩ, вече по улиците му щеше да цари американска демокрация. И глад.

124

Анонимен

преди 4 години

Ембаргото ще го спазва Русия. Като имаш предвид, че 90% от износа на Грузия е за Русия, много се моля да имаш достатъчно в главата за да знаеш какво ще им се случи на икономиката. Дори и 30% от износа дим за е за Русия, пак ще е много зле. Русия не е като САЩ да кара всички останали да спазват ембарго наложено от тях. Русия и сама си е достатъчна - виж балтийските тигри от свръх скоростно развиващи се икономики как се превърнаха в свръхскоростно западащи.

fallback