Снимка: Reuters
fallback

Демонстранти опитаха да нахлуят в парламента в грузинската столица Тбилиси с искане за оставката на председателя на законодателния орган Иракли Кобахидзе, предаде ДПА.

Според местни медии протестите са били предизвикани от визитата на руска делегация, при която член на руската Дума е заел председателското място на среща в пленарната зала, посветена на религиозни и политически въпроси, и е направил обръщение на руски.

Демонстрантите опитаха да пробият полицейския кордон, замеряха силите на реда с бутилки и измъкнаха щитове от ръцете на полицаите. Полицията за борба с безредиците отговори със сълзотворен газ и стреля с гумени куршуми по протестиращите.

Над 50 души са пострадали при разпръскването на протест на опозицията пред сградата на грузинския парламент в Тбилиси. Това съобщи пресслужбата на министерството на здравеопазването на Грузия, предаде ТАСС.

"При разпръскването са пострадали 52 души, 38 от които са служители на правоохранителните органи, а останалите - участници в акцията", посочи пресслужбата.

Грузия и Русия нямат дипломатически отношения, откакто водиха кратка война през 2008 г., а след това Москва призна независимостта на два отцепнически региона, Южна Осетия и Абхазия, където сега са разположени руски войски, припомни Ройтерс, цитирана от БТА.

Вътрешната политика в Грузия е доминирана от отношенията с големия съсед и сюзерен от съветската епоха. Опозицията обвинява управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия", че не е достатъчно твърда към Москва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Наблюдател

преди 4 години

Протестът е против грузинските мръсни рубладжии. А е нас руските делегации се посрещат с коленичи не и ръкоцелувание. А останалата част от руската из мет е приготвила да посрещне отново "освободители".

26

Така е ..

преди 4 години

Прав е Сергей Лавров ,че целия свят мрази Русия.

25

Анонимен

преди 4 години

до 9 "Мизерията и безизходицата принуждаваща младите мъже от Абхазия и Южна Осетия да ходят да се бият срещу украинците в Донбас като "доброволци" срещу 15000 рубли на месец"Искам да попитам каква е заплата на бълг.войниците във Ирак и Авганистан?

fallback