Снимка: pixaBay
fallback

52 млрд. лева достигат депозитите със спестявания на физическите лица у нас, което е с 9% повече спрямо миналата година. Това става ясно от изследване на финансовия сайт moitepari.bg.

28% от запитаните са посочили, че пестят за старини. Други искат да посигурят образование на децата си, става ясно от изследването.

"Основно се пести за пенсия. Все повече от младите хора опитват да заделят средства, увеличава се броят на депозитите от над 20 хил. лв., но намалява броят на малките депозити", заяви изпълнителният директор на moitepari.bg Деян Василев.

По думите му депозитите не са средството за висок доход, а водещ критерий при избор на банка е високата лихва.

"Има търсене на кадри на пазара на труда и намаляване на безработицата, това касае 30-35 годишни хора, те са социално отговорни, именно така се заражда средната класа", коментира Василев.

Банките са оснoвно средство за спестяване, въпреки падналите лихви, сочат данните.

"Богатството на българина се увеличава бавно. В нормалните държави лихвите по депозитите са най-ниски, ако се повишат означава, че се задава по-висока инфлация", посочи Василев пред Bulgaria ON AIR.

7% пестят за пътувания, 65% биха довнасяли по депозита си от 100 до 1000 лв, ако имат възможност. Мъжете пестят повече от жените, става ясно още от изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Минаващ

преди 4 години

28 % ги кътали за старини... за да ги хвърлят от балконите си на ало-измамниците.

88

Anonim

преди 4 години

43,Как измисли 2000лв за топ програмист в София? Стажант/джуниър 1000-1500, 2000. Синиър 3-4000. Топ... Там има и на над 6-7000. Определено топ заплатите са малко като позиции, но с 2-3г опит и средни познания категорията 3-4000лв е масовата. Не знам за връзкари. Пълно е със свободни позиции, но искат базови знания.Иначе, да, много хора работят за 600-700лв, но в други професии.Счетито ми с малка кантора минава 20000, куп адвокати, мениджъри, лекари и т.н. са с подобни доходи

87

Анонимен

преди 4 години

Сбъркали са заглавието и са писали българина вместо българския депутат!

fallback