Снимка: Булфото, архив

В началото на юни вече е безпощадно ясно, че тази година морето ще посетят по-малко туристи от предното лято.

Това експертите в бранша и Министерството на туризма предрекоха още в края на 2018 г., когато станаха ясни резултатите от ранните записвания и се видя, че със съвземането на турския, египетския и туниския туризъм България отново е изправена пред перспективата да се върне на старото си място като втори избор на руснаци и
германци, когато търсят топло море сравнително наблизо.

Ръководството на летище Варна, което разполага предварително с данни за заявките за чартърни полети, прогнозира преди време 8% спад на пътникопотока това лято и малко над 2 млн. пътници.

"При руските чартъри спадът е 30%, а при германските – около 15%, което се компенсира донякъде от ръста на британския пазар", каза наскоро Улрих Хелпе, изпълнителен директор на концесионера на летището "Фрапорт туин стар".

Въпреки задаващия се по-слаб сезон хотелиерите обаче масово не са свалили цените, установи проверка на "24 часа". Единственото, което благоволиха да направят, е да удължат във времето намалението от 20% за ранните записвания, с което леко компенсираха изоставането от май и април.

Някои въведоха и пакета "Екстрас", при който туристът плаща за 5 нощувки, а ползва 7.

Други, макар и съвсем ограничен брой, се включиха в инициативата на туристическото министерство да дават 3 нощувки при платени 2 за уикенда, но и това не може да обърне тенценциите.

В т.нар. висок сезон в разгара на август цените за нощувките са си същите като миналогодишните. Повечето хотелиери разчитат това лято да си запълнят хотелите от резервиращите в последната минута, но дали това ще се случи, ще се отчете наесен.

Концесионерите на плажове не посмяха да променят цените на чадърите и шезлонгите, те се запазват същите като миналия сезон. Но те и не могат да бъдат гъвкави, защото договорите за наем например се подписват за 5 години с установени цени за тези услуги.

Там, където има нови наематели, увеличението на тези услуги е с лев-два в сравнение с досегашните.

20 лв. например ще струва сянката и шезлонгът в Слънчев бряг, на 8 лв. са заковани на южния плаж в Несебър и в Свети Влас, по 7 лв. ще са на Иракли, а по 6 - на плажа Вая. На ММЦ Приморско пакетът за двете плажни екстри излиза 10 лв., на къмпинг "Оазис" за сянка и шезлонг ще се плаща по 6 лв. Толкова ще струват и в Поморие, Китен, на "Дюни - юг", по 5 лв. ще струват на "Каваците - юг", "Смокините" и "Градина".

Коментари Напиши коментар

44

Глупости

преди 4 дни

Морето ни е супер!сльнчака майка бело женски и водкаааа

43

аз

преди 6 дни

че то някой ходи ли на черно море.сигурно е луд.

42

ха-ха-ха

преди 6 дни

Нито лев за родните обирджии.Нека си чакат англичаните и германците.Може някой все пак да спре на връщане от Турция.Макар че не ми се вярва.