Снимка: Reuters
fallback

Компанията собственик на най-голямата в света социална мрежа Facebook Inc. прекратява споразумението си с Huawei, според което китайският производител на смартфони може да инсталира предварително на устройствата си приложенията на компанията.

Това е поредната американска фирма, която се съобразява със заповедта на американския президент Доналд Тръмп и преустановява отношенията си с втория в света производител на смартфони, предава Ройтерс.

Казусът обаче може да не засегне крайните потребители, които ще могат да инсталират приложенията за Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp по своя инициатива през Google Play Store.

Но в бъдеще, ако отношенията между САЩ и Китай не бъдат подобрени и американските компании не получат разрешение да работят отново с Huawei, достъпът до Google Play Store ще бъде спрян и клиентите няма да имат възможност да инсталират апликациите.

Всички смартфони Huawei, които вече са произведени и продадени, няма да бъдат засегнати от решението на Facebook.

Производителите на смартфони често сключват бизнес сделки за предварително инсталирани популярни приложения като Facebook. Редица апликации, включително Twitter и Booking.com, са инсталирани предварително на телефоните Huawei на много пазари. Twitter Inc не е отговорила на искането за коментар.

Ходът на Facebook влошава перспективите за Huawei Technologies Co Ltd, чийто бизнес със смартфони стана най-големият генератор на приходи за концерна през миналата година, задвижван от силен растеж в Европа и Азия. Компанията отказва коментар по темата.

Още икономически новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Adolfo Hit

преди 4 години

Представяте казуса от към "***" ФЕЙК... бук даваше мило и драго за да ги инсталнат "ПРЕДВАРИТЕЛНО" в НАЙ ПРОДАВАНИТЕ СМАРТФОНИ ! НО ние потребителите, НЕ ХАРЕСВАМЕ ДА НИ НАТРАПВАТ ПРИЛОЖЕНИЯ! ТАКА ЧЕ... ЧАО ФЕЙК... БУКИ

24

Ганчо

преди 4 години

Huawei няма да загуби битката дори и да мине на друга операционна система различна от андроид и на нея всеки да си кача каквито програми си реши. Винаги новото и различното е привличало потребителите така че може да се окажат и на печалба от ситуацията!

23

None

преди 4 години

Няма проблем за забранят предварителното инсталиране на Facebook както и на други програми и това изобщо не ме плаши защото най харесвам телефони с чист андроид на който ти си качваш каквото ти е нужно а не някой дриг да решава вместо теб! Никой не може да ти забрани какво да си качваш затова даже такива компании като Facebook са на загуба защото няма да им рекламират продуктите!

fallback