Снимка: Reuters, архив
fallback

За пореден път Гърция поиска репарации от Германия за Първата и Втората световна война. Гръцкият посланик в Германия изпрати официална нота до Берлин за започване на преговори за изплащане на репарации. Според Атина, Берлин все още дължи на Гърция репарации от Първата и Втората световна война, съобщава гръцкото външно министерство.

От министерството твърдят, че изплащането на репарации е от "изключителна важност" за гръцкия народ, "като морален и материален въпрос", пише DW.

Oще по темата

През април гръцкият парламент гласува да се започне с дипломатическа кампания, която да накара Германия да изплати милиони евро репарации за двете световни войни. Германия отказа да влезе в подобни преговори с довода, че военните дългове на страната са отдавна уредени.

Атина се предава пред силите на Оста през 1941 г. Германските сили напускат страната през 1944 г., но де факто държат контрол над някои територии до края на войната.

Въпросът с репарациите беше повдигнат през 2010 г. по време на икономическата криза. Много гърци обвиняват Германия за строгите мерки за икономия, наложени след отпускането на спасителните дългове.

Парламентарен комитет през 2016 г. изчисли, че Гърция може да иска репарации на стойност €292 млрд. за Втората световна война и допълнителни €9,2 млрд. за Първата световна война.

Берлин нееднократно отхвърля исканията на Атина за престъпленията от Втората световна война. Федералното правителство подчертава, че през 1960 г. Германия е платила на Гърция 115 млн. марки компенасция.

Не само двете правителства, но и историци и адвокати също спорят дали Гърция има право на допълнителни репарации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Нормален,осъзнал се

преди 4 години

Само можем да завиждаме на гърците... Уникално нагли,хитри и подмолни същества.Но си постигат своето, поздравления за което.Че няма да получат нищо от Германия,е повече от сигурно.Но,доста добър театър разиграват.И всички в ЕС се съобразяват с маляките.Факт.А ние?Къде сме ние?Защо още мълчим за безпрецедентното 500-ин годишно турско робство?Не сме народ ний, а ***! Ако ние самите не се уважаваме, кой да ни уважава?

24

Анонимен

преди 4 години

А България кога ще си поиска репарациите от Турция????Или всеки, който се опита да постави този въпрос е обречен?

23

Северозапад

преди 4 години

Дайте и на мен репарации ,моля

fallback