Снимка: БТА
fallback

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви днес, че САЩ са готови да разговарят с Иран без предварителни условия. Той обаче допълни, че Вашингтон трябва да види, че Ислямската република се държи като "нормална държава", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Иранският президент Хасан Рохани намекна вчера, че Иран е склонен да разговаря със САЩ, ако Вашингтон прояви уважение, но допълни, че Техеран не може да бъде принуждаван да преговаря.

Напрежението между двете страни нарасна и това породи опасения за открит конфликт. Държавният секретар на САЩ каза, че Вашингтон е готов да участва в разговор без предварителни условия. Готови сме да седнем с иранските лидери, отбеляза той.

Oще по темата

Помпейо обаче даде да се разбере, че американските усилия за прекратяване на враждебната дейност на Ислямската република ще продължат. Първият американски дипломат се срещна днес с швейцарския си колега Игнацио Касис за разговори, в които вероятно Иран е бил основна тема.

Срещата се състоя в южния швейцарски град Белинцона. Швейцария представлява интересите на САЩ в Иран и е посредник между двете страни, включително оказва съдействие на задържани в Ислямската република американци. Не е ясно обаче дали Помпейо търси помощ от Швейцария за нещо конкретно.

Швейцария е втората държава от европейската обиколна на Помпейо. Преди нея американският държавен секретар посети Германия, а утре ще бъде в Холандия, преди да излети за Лондон, където ще се присъедини към държавното посещение на президента доналд Тръмп във Великобритания.

Помпейо досега се изразяваше уклончиво за възможността САЩ да комуникират с Иран чрез Швейцария.
 "Няма да говоря как комуникираме или не с Иран", каза пред репортери Помпейо. На въпрос защо прекарва три дни в швейцарската столица Берн - град, който е бил за последен път посетен от американски държавен секретар преди повече от две десетилетия - той отговори, че е голям любител на сиренето и шоколада.
Тръмп все пак даде да се разбере, че би желал да говори с Иран.

"Ако те искат да разговарят, аз съм на разположение", каза той, въпреки че Помпейо и съветникът по националната сигурност към Белия дом Джон Болтън засилват предупрежденията, че всяка атака срещу американските интереси от страна на Иран ще предизвика бърз и значим американски отговор.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

сащ=тероризъм

преди 4 години

Краварите клекнаха на задни лапи и скимтят страхливо !

9

срам и позор

преди 4 години

До ДаДа ни я сме "нормална държава"според разбирането на сащ....с 4 военни бази за без пари.

8

Мда

преди 4 години

Иран е голям залък и пряка заплаха за Израел. Никой не ще отново да се пробва срещу тях, щото винаги има процент вероятност да спечелят регионална победа. Само ги погледнете на картата.

fallback