Снимка: архив, Reuters

Министърката на околната среда и природните ресурси в кабинета на новия президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор подаде оставка. Повод за решението й стана избухналият в петък скандал около полета на авиокомпания "Аеромехико" от столицата за град Мехикали, предаде ТАСС. Тя закъснявала за самолета и излитането му било забавено с почти 40 минути уж по разпореждане на президента.

Президентската канцелария съобщи, че Хосефа Гонсалес-Бланко Ортис-Мена е подала оставка, а Лопес Обрадор заяви в реч вчера следобед, че е приел оставката.

В писмото, публикувано от канцеларията на президента, министърката признава вината си за закъснението.

"Няма оправдание. Истинската трансформация на Мексико изисква пълно спазване на ценностите на равенство и справедливост. Никой не бива да се ползва с привилегии, а изгодата за един човек, дори ако изпълнява задълженията си, не може да стои над благополучието на мнозинството", пише министърката.

Тя специално посочва, че не е имало заповед на президента за забавяне на полета и че отговорността за случилото се е единствено нейна.

Откакто президентът Лопес Обрадор пое поста през декември, той пътува с редовните полети на гражданската авиация, след като по време на предизборната кампания обеща да продаде луксозния самолет на предшественика си, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase