снимка: Ройтерс

Турция разглежда молбата на САЩ да забави покупката на руската противоракетна система за 2020 г. – ход, който би могъл да облекчи напрежението между двете страни съюзнички в НАТО, посочват двама източници на Bloomberg, запознати с предложението.

Миналата седмица администрацията във Вашингтон поиска от Анкара да отложи доставката на системата С-400, която трябваше да се осъществи през юли, посочват запознатите.

Едно такова забавяне, ще спечели на САЩ и Турция – страните с двете най-големи армии в Алианса, повече време за решаване на конфликта помежду им, който сериозно обтегна отношенията помежду им и заплаши налагането на допълнителни санкции срещу и без това проблемната турска икономика. 

Сащ са против решението на Турция да използва руско въоръжение от подобен тип, тъй като системата е проектирана за сваляне на американски и съюзнически самолети, включително изтребителите F-35, в чиято направа участват и турски производители.

Предложението е направено на фона на продължаващите обсъждания за евентуална дата за визита на американския президент Доналд Тръмп в Турция. Финансовият министър в страната Берат Албайрак, който също така е и зет на президента Реджеп Ердоган, заяви в интервю за телевизия CNN-Turk, че визитата може да се осъществи през юли.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase