Снимка: Reuters
fallback

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди вчера на постоянния представител за търговските преговори Робърт Лайтхайзър да започне процедурата за увеличаване на митата върху останалите вносни продукти от Китай на стойност приблизително 300 милиарда долара, предаде БТА.

"По-рано през деня по указание на президента Доналд Тръмп САЩ повишиха от 10 на 25 процента вносните мита за китайски стоки на стойност около 200 милиарда долара. Президентът ни нареди да започнем процеса на увеличаване на митата върху почти целия останал внос от Китай, оценяван на около 300 милиарда долара", се казва в официалното съобщение на постоянния търговски представител на САЩ.

Уточнява се, че информация за процедурата и периода на публично обсъждане ще бъде публикувана във Федералния регистър, а повече подробности ще бъдат публикувани на сайта на Постоянния представител за търговските преговори (USTR) в понеделник.

Също вчера Тръмп написа в Twitter, че през последните два дни САЩ и Китай са провели "откровени и конструктивни разговори за статуса на търговските отношения между двете страни", похвали отношенията си с китайския президент Си Цзинпин, с когото има "много здрава връзка", увери, че преговорите ще продължат в бъдеще и добави: "Междувременно САЩ наложиха мита на Китай, които може да бъдат или да не бъдат отменени в зависимост от това какво ще се случи с бъдещите преговори".

Търговските преговори между Вашингтон и Пекин бяха конструктивни, но за днес те приключиха. Само това ще кажа, посочи финансовият министър на САЩ Стивън
Мнучин снощи.

След края на разговорите Лю Хъ ги е определил като протекли доста добре, предаде Блумбърг.

Главният редактор на китайското издание "Глоубал таймс" Ху Сицзин пък каза, че преговарящите са се съгласили да се срещнат отново в Пекин за по-нататъшни разговори.

Доналд Тръмп определи разговорите с Китай като конструктивни, но каза, че митата ще останат в сила. Той каза, че личните му отношения със Си Цзинпин са "много силни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Сащ

преди 4 години

Колко от коментиращите живеят в САЩ,кажете с колко се повишиха цените при последното увеличение на митата

71

ДО 80

преди 4 години

Ако не дай Боже Германците повикат " братята" си рашистанциRU вече няма да е ГЕРМАНИЯ, а скапаното ГДР! То оная комунисто- путинистка ханъма меркел почти им разгони фамилията, само бля..довете им липсват, иначе САЩ на Тръмп кефят, как изнасилват пред цял свят " втората" икономика ЧАЙНА! ХАХАХАХБОГ ДА ви пази САЩ- ианци!

70

Анонимен

преди 4 години

Преди няколко седмици писахте че Тръм е много -доволен от срещата с Китайския лидер !!!Кой лъже ?Или като винаги съченявсте новини !Затова ви мразят хората !

fallback