Снимка: Reuters
fallback

1,2 млн. души по света учат не кой да е език, а валириан – език, създаден специално за сериала „Игра на тронове“, съобщава CNN.

Основните езици, създадени за предаването са дотраки и валириан. И двата са направени от езиковеда Дейвид Питърсън, който е съчинил над 50 езика за филми и сериали.

За създаването специално на тези два езика Питърсън е имал само отделни фрази от книгите на Дж. Р. Р. Мартин, на който да се облегне. Такава била "Dracarys", което от валириан означава „драконов огън“, и фразите "Valar morghulis" ("Всички хора трябва да умрат") и "Valar dohaeris" ("Всички хора трябва да служат").

И двата езика са напълно граматически устойчиви, твърди езиковедът. „Работех по 18 часа на ден и за месец написах над 300 страници с граматични правила, преводи и фрази.“

Езикът дотраки днес включва над 4 000 думи, а валириан – 2 000.

Над 1,2 млн. фенове на предаването се записаха на онлайн курс по валириан, който говори главната героиня в "Троновете" - Денерис.

Във Великобритания тези измислени езици представляват по-голям интерес за хората от традиционните ирландски или шотландски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Езиковед

преди 4 години

Около милион човека говорят и спорно съществуващия език македонски.

9

Дон Михо Гавирия

преди 4 години

А колко милиона хАмериканци говорят и разбират КЛИНГОН не е за първи път това нещо.

8

На Иван брат му

преди 4 години

*** винаги ще има! У нас пък колко души са хващат на телефонни измами? Така че, в световен мащаб е нормална бройка... Тъпоъгълници навсякъде има!

fallback