Снимка: Reuters
fallback

Ново научно откритие може да сложи край на ХИВ. Мъже, заразени с вируса имат нулев шанс да го предадат на партньора си при приемане на антиретровирусни лекарства, съобщава британският "Гардиън", цитиран от bTV.

Проучването е проведено сред 1000 двойки в цяла Европа, в които единият партньор е ХИВ–позитивен. Резултатите са обнадеждаващи - другият партньор не се е заразил даже при секс без презерватив. Само 15 души са били заразени, за целия 8-годишен период на изследването, но тестовете показват, че  заразата е дошла от трети човек, който не е бил третиран с лекарството.

"Това е брилянтно, фантастично", коментира проф. Алисън Роджърс от University College London и съавтор в изследването. Тя потвърждава пред изданието, че това е краят на проблема.

Преди време стана ясно, че Русия ще се опита да прокара закон, който да криминализира фалшивото разпространение на информация и отричане на ХИВ вируса. Страната има огромен проблем с инфектирани от смъртоносната болест. По последни данни около 1,2 милиона руснаци са заразени, като нови 100 000 случая са регистрирани през 2018 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 5 години

Питам се как 1000 човека се навиха да правят секс с хив-позитивен без презерватив за целта на изследването.

7

do 4

преди 5 години

В EU повечето заразени "мъже" имат партньор, а не партньорка

6

Анонимен

преди 5 години

По Бай Тошово време нямаше такива неща! Тогава открихме СПИН-а

fallback