Снимка: Reuters

През 2018 година са убити 95 журналисти по време на работа, сочат данните на Международната федерация на журналистите.

От организацията са категорични, че в решаващи фактори за трагичната статистика са се превърнали растящата нетолерантност към отразяването на новините, популизма, както и корупцията и престъпността. Те „допринасят за създаването на среда, в която повече журналисти биват убивани за отразяване на събитията в техните общности, градове и страни, отколкото при отразяване на случващото се във военни зони“.

През изминалата година най-голямо внимание получи смъртта на саудитския журналист и интелектуалец Джамал Хашоги, който беше убит  в саудитското консулсто в Истанбул, а случаят предизвика дипломатическа криза между Рияд и останалия свят. Саудитска арабия остава в челните позиции на списъка с държавите, които погазват свободата на словото. Другата държава, в която се наблюдава честа смърт на журналисти, докато вършат своята работа, е Афганистан - само за една година там са убити 16 новинари.

Най-смъртносна за журналистите година пък е била 2006г., когато са убити 155 души. Тази статистика включва всеки, който под някаква форма работи за медийна организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase