Снимка: БТА
fallback

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за предоставяне на гражданство на страната по опростена процедура за жителите на контролираните от проруски сепаратисти региони в Източна Украйна, предаде Ройтерс.
Тези планове бяха разкритикувани от правителството в Киев и от Европейския съюз.

Кремъл публикува дълъг списък с украинци, които имат право да придобият руски паспорт по ускорена 3-месечна процедура. Сред тях са живеещите в "определени територии" в Донецка и Луганска област, които са под контрола на проруските сепаратисти.

Право на получаване на руско гражданство по опростена процедура имат и украинците, родени и постоянно пребиваващи в Крим, и намиращи се извън украинския полуостров към 18 март 2014 г., когато той бе анексиран от Руската федерация. То важи и за техните деца, съпрузи и родители, съобщи ТАСС.

Ройтерс отбелязва, че указът влиза в сила в деня на своето публикуване - т. е. днес.

Украинският проруски президент Виктор Янукович бе свален от власт след бунт през февруари 2014 г. На другия месец Русия анексира Крим, а през април същата година избухнаха бунтове в Донецка и Луганска област, в Източна Украйна.

Агенция Ройтерс е събрала доказателства, че Москва е оказала военна помощ на сепаратистите. Руските власти отричат да са предоставили материална подкрепа на бунтовниците.

Путин каза преди няколко дни, че не вижда нищо нередно в това Русия да улесни издаването на паспорти на украинците, живеещи в контролираните от сепаратистите райони.

Новата мярка бе обявена, след като комедийният актьор Володимир Зеленски бе избран миналия месец за президент на Украйна. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Няма лошо

преди 4 години

Не е зле и ние да помислим за етническите българи в Русия и Украйна. А Путин освен паспортите им гарантира и същите правила за пенсионно осигуряване както на тези, които живеят в Русия. А това за тях е даже по-важно.

70

Анонимен

преди 4 години

До Крим не е рускиАбе, че е руски, руски е! Както Хаваите станаха американски след анексия на Хавайското кралство.Ами я си признай, че си кастриран! Това добре, няма да има носители на калпавите ти гени! Сляпа клонка на еволюцията - злобно, тъпо и вредно! Бррр!

69

факт

преди 4 години

Ами тя каква стана сега тя: половин милион унгарци, половин милион румънци, половин милион българи, милион и половина белоруси, три милиона поляци, пет милиона гуцули и двайсет милиона руснаци с руски паспорти. Ам че то в Украйна единствен украинец ще остане евреина Зеленски

fallback