Снимка: Pixabay


Колко опасни са слушалките за здравето ни и как правилно да ги ползваме? Оказва се, че формата на слушалките няма значение, а трябва да следим за силата на звука.

"Най-опасни са слушалките, с които слушаме най-силен звук", поясни проф. Стефан Лолов, специалист по УНГ.

По думите му всеки звук над 80 децибела уврежда слуха.

Той посочи, че ние чуваме добре в определени граници, но има фактор, който не отчитаме, и това е околният шум. Професорът обясни, че за да възприемем полезната информация, тя трябва в определена степен да надскочи шума.

Лалов сподели, че процентът на хората, получаващи някакво оплакване от слушалките, се увеличава постоянно. Той допълни, че някои хора чисто наследствено имат по-голяма устойчивост на силни звуци.

Специалистът открои три различни фактора за вредата от слушалките - като източник на силен звук, пренасяне на инфекции и неудобните им форма и размер.

"Голямата сила на звука води до увреждане основно на вътрешното ухо, смяната на слушалки между хората води до инфекции на канала на ухото, а самата форма и твърдостта на материала, от който са направени слушалките води до краткотрайна болка", разясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според него не може да се даде категоричен отговор вредно ли е лъчението, което излъчват устройствата за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase