Снимка: Архив, Reuters
fallback

Енергийната компания "Росатом" е готова, ако България приеме сериозно решение за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене", да участва под всякаква форма в процеса по изграждането на централата, заяви първият заместник-генерален директор на руското дружество Кирил Комаров на XI Международен форум "Атомекспо-2019" в Сочи.

Той добави, че българската страна, както и бъдещият собственик и инвеститор, ще решат каква помощ ще бъде нужна от страна на "Росатом", съобщи БТА.

"Ние сме готови да участваме под каквато и да е роля, започвайки от консултант, завършвайки като отговорник за каквато и да е част от оборудването и за всички дейности, за да може да бъде пусната централата", обясни Комаров.

Той е оптимист за реализацията на АЕЦ "Белене", като счита, че в сравнение с други подобни проекти това е централата, която може да се построи най-бързо в Европа. Причина за това е, че основното оборудване вече е готово. Освен това проектната документация е напълно изготвена и много бързо може да се издаде лиценз за съоръжението.

За гаранциите Комаров изказа лично мнение, че днес никъде в света не може да се изгради нито един атомен проект без участието на държавата.

По думите му обаче България като минимум ще участва в този проект с това, което е направено досега. Това включва произведеното оборудване, подготвената площадка и извършените строителни работи.

Това се оценява на сума, която превишава 1,5 млрд. евро, което е голям принос на България по този проект, посочи Комаров.

Той допълни, че българският енергиен министър Теменужка Петкова го е информирала вчера, че България е готова да премине напълно към ново ценообразуване на електрическата енергия. Това ще стане факт, след като страната ни синхронизира своя енергиен пазар с този на Европа.

"Това е съвсем нов завой, който означава, че в инвеститорите ще има повече сигурност за това какви ще бъдат цените на пазара и ще могат ли да защитят инвестицията си", изтъкна първият заместник-генерален директор на "Росатом".

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 5 години

Светът вече върви по съвсем друг път, Белене е тотална глупост. Веднъж си я плащаш като поп, после си купуваш горивото и накрая плащаш за съхранение. Бъдещето е в студения синтез, свръхпроводниците, пробив при батерийте, ВЕИ-тата. Тия с АЕЦ- ите са големи индустриални държави, който все още нямат алтернативи и пак Германия и Япония ги закриват. НЕ НИ ТРЯБВА БЕЛЕНЕ.

32

Анонимен

преди 5 години

Първо ни плюха сега пак се натискат. После ни плюха за потока въпреки че ЕС го спря ...Сега пяк се натискат. Аман от лоцемерии. Ако бяха хора на място отдавна щяха да имат патокаа и централатаа. Ама алчен гъзз глава затривааа.

31

Анонимен

преди 5 години

Росатом може да помогне на България единствено ако си вземе обратно самоварите и ги подари на Венецуела.

fallback