Снимка: Reuters
fallback

След провала на израелската мисия до Луната по-рано тази седмица, "Спейс Ай Ел" реши да конструира и изпрати втори апарат на спътника си. Както и за първата мисия, "Спейс Ай Ел" ще разчита за набирането на средства на частни дарители и широката общественост.

"Имах време да помисля през уикенда над случилото се. Имайки предвид цялата подкрепа, която получавам, подкрепата на хора от цял свят, обявявам началото на нов проект: "Берешит 2". Започнахме дело, което ще бъде завършено", заяви Морис Кан в интервю за Канал 12 на израелската телевизия.

"Няма да разчитаме на държавна подкрепа", допълва Кан, като отбелязва, че инженерният екип на "Спейс Ай Ел" ще се срещне днес, за да започне планирането на проекта.

Частният израелски космически кораб "Берешит" с тегло 585 килограма се разби на 11 април при спускането си на лунната повърхност. Ако опитът беше завършил успешно, Израел щеше да стане едва четвъртата страна в света след Съветския съюз, САЩ и Китай, осъществила кацане на Луната.

Мисията на "Берешит" първоначално беше част от съревнованието "Лунар Екс Прайз" на Гугъл и дори стигна до финала. Надпреварата обаче приключи миналата година, без да бъде излъчен победител. От компанията решиха да продължат със собствени усилия, успявайки да съберат 100 милиона долара. Дарения за мисията направиха както милиардери, така и ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

venix

преди 5 години

демек.. бере шит! :D

52

Анонимен

преди 5 години

Каква техническа помош.. Еврейте вече са по напред от руснаците в космоса.,а ако искат ракети ще се обърнат към САЩ, защото американските са най добри

51

Анонимен

преди 5 години

До не е за подценяванеВсеки може да каже всичко. Въпросът е, да може да докаже твърдението си.

fallback