Снимка: Reuters

Ще се прослушват личните разговори, проведени чрез виртуалния асистент на Амазон Алекса. Целта е подобряване на технологията, съобщава Блумбърг. Хиляди служители на компанията по целия свят са се заели с проекта.

Ще се прослушват гласови записи от домовете и офисите на собствениците на смартспийкъра Ехо. Записите са обработвани и анализирани като част от усилията да се премахнат пропуските в това как Алекса разбира човешката реч и да се помогне на виртуалния асистент да отговаря по-добре.

Някои от служителите преглеждат до 1000 аудиозаписа през 9-часовия си работен ден. Записите се обработват в няколко регионални офиса на Амазон - например в Бостън, Индия и Румъния.

В рекламните материали Алекса е представена като живееща в "облак" и ставаща винаги по-умна, но като при много софтуерни инструменти, създадени така, че да се учат от опита, хората вършат част от обучението, отбелязва Блумбърг.

От Амазон никога не са разкривали публично факта, че човешката намеса е част от гласовата технология на Алекса.

Компанията пояснява, че служителите нямат пряк достъп до информация, която да идентифицира говорещия или профила, от който идва записът. Записите обаче са свързани с номер на профила, серийния номер на устройството и първото име на собственика, отбелязва Блумбърг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase