Снимка: Reuters

Оттеглилият се папа Бенедикт Шестнадесети хвърли вината за кризата със сексуалните злоупотреби в Католическата църква върху последиците от сексуалната революция през 60-те години на 20 век и общото рухване на нравствеността, предаде Ройтерс и БТА.

Сексуалната революция е накарала някои да смятат, че педофилията и порнографията са приемливи, смята той.

"Може да се каже, че през 20-те години от 1960 до 1980 г. свързаните със сексуалността стандарти, които преди това бяха норма, напълно рухнаха и се появи нова нормалност, която досега предизвиква усърдни опити за разрушение", заяви 91-годишният Бенедикт, който през 2013 г. стана първият оттеглил се папа през последните шест века.

Своето мнение той изложи пред църковното списание "Клерусблат", издавано в родната му провинция Бавария в Германия. Служител на Ватикана потвърди неговата достоверност.

Според критиците, Бенедикт се опитва да измести вината от църквата. Бенедикт е оглавявал ватиканската доктринална служба в продължение на 23 години, широко критикувана заради подхода й към сексуалните злоупотреби.

През 2002 г. Избухва първата вълна от скандали с разкрития на злоупотреби в Ирландия, Чили, Австралия, Франция, САЩ, Полша, Германия и на други места. Църквите били накарани да платят обезщетения за милиарди долари на жертвите и я принудили да закрие енории.

Разкритията, че свещеници "хищници" често са били премествани от една енория в друга, вместо да бъдат изгонени или подложени на наказателно преследване, а епископи са прикривали злоупотребите, разтърсиха църквата в световен мащаб и подкопаха нейния авторитет.

Австралийският кардинал Джордж Пел стана най-висшият католически служител, признат миналата година за виновен в сексуални злоупотреби срещу деца. Неговата роля като главен съветник на папа Франциск доведе скандала до сърцето на папската администрация.

Бенедикт, който живее в уединение в някогашен манастир във Ватикана, заяви, че иска да "допринесе с една-две бележки, за да помогне в този труден час".

"Сред свободите, за които се стремеше да се бори революцията от 1968 г., беше тази всеобща сексуална свобода, която вече не признаваше никакви норми", твърди Бенедикт според английския превод, публикуван от няколко католически уебсайта.

По думите му разпространението на ясно изразено сексуално образование за деца в ранна училищна възраст и голотата в рекламите са съдействали за разклащане на морала.

Той заяви, че "в различни семинарии са се установили хомосексуални клики, действали повече или по-малко открито и значително променили атмосферата в семинариите".

Все пак според него положението в католическите семинарии "доста се е подобрило" в сравнение с миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase