Снимка: Reuters

Лидерите на страните от ЕС се събират тази вечер в Брюксел, за да позволят на Великобритания за втори път да отложи излизането си от съюза.

Много е възможно довечера да решим да предотвратим Брекзит без сделка, каза холандският премиер Марк Рюте, предаде Ройтерс. Ще обсъждаме няколко важни въпроса - с колко да се отложи Брекзита и при какви условия. Има различни мнения по тази тема. Трябва да сме сигурни, че ЕС ще може да функционира, че всички страни членки лоялно ще си сътрудничат, добави Рюте.

Белгийският премиер Шарл Мишел обаче заяви, че не е сигурно, че ще има отлагане и че не е ясно какво означава това. Датският премиер Ларс Локе Расмусен подчерта, че е необходимо да се действа така, че да се стигне до организиран Брекзит.

Чешкият премиер Андрей Бабиш подкрепи предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да се позволи на Лондон по-дълго отлагане от поисканото - до една година, при условие, че Обединеното кралство не затруднява вземането на решение в ЕС, докато продължава да бъде негов член. Британският премиер Тереза Мей поиска отлагане на Брекзита до 30 юни.

Говорителката на френското правителство Сивет Ндиайе предупреди преди началото на днешната среща, че все още има риск от Брекзит без сделка.

Този въпрос е бил обсъждан на седмичното заседание на френското правителство, преди президентът Еманюел Макрон да замине за Брюксел. Преди началото на срещата на ЕС Макрон ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел. Вариантът за Брекзит без сделка несъмнено е на-нежеланият, но има риск и Франция е готова за този сценария, каза говорителката. Париж е готов да позволи на Лондон удължаване на Брекзита, но не и автоматично. Франция иска "ясна и вдъхваща доверие перспектива", посочи тя, но отказа да уточни с колко може според Париж да се отложи излизането на Лондон от ЕС. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase