Снимки: Reuters
fallback

Индия навлезе с гръм и трясък в космическата надпревара, тествайки оръжие, което може да унищожи сателит, обикалящ в ниската орбита на Земята. Опитът на 1 април беше успешен и ракетата разби един от вече неработещите индийски сателити. Но това определено ядоса НАСА.

Още преди извършването на теста, група от експерти изразиха притеснението си за сигурността на астронавтите и количеството космически боклук, който ще се създаде.

Два дни след опита, шефът на НАСА Джим Бриденстин заяви, че действието на Индия е било "ужасяващо“.

Според данните на космическата агенция, близо 400 отломки са се отделили след разбиването на сателита, 60 от тях са достатъчно големи, за да бъдат засечени, а 24 вече се намират над Международната космическа станция.

"Това е ужасно, ужасно нещо. Да предизвикаш събитие, което да изпрати отломки над Международната космическа станция. Такава дейност не е съвместима с бъдещето на хората в Космоса“, казва  Джим Бриденстин.

"Опитваме се да комерсиализираме пътуването в ниската орбита на Земята, започваме да развиваме все повече дейности в Космоса, които да подобрят състоянието на човечеството – независимо дали става въпрос за фармацевтични продукти или 3D принтери, които да създават човешки органи, които да спасяват животи. Дори не говорим за всички онези производствени дейности, които не можеш да извършиш на Земята. Най-лошото е, че когато една държава направи подобно нещо, всички останали се чувстват длъжни да сторят същото“, допълва Бриденстин.

Само за последните няколко дни, рискът Международната космическа станция да се сблъска с космически отломки, което да доведе до проблеми за живеещите на нея астронавти, е скочил с 44%.

"Нека да сме ясни, ние сме единствената организация в света, която е отговорна за живота на хората, изпратени в Космоса. За нас не е приемливо да позволим на отделни държави да създават космически боклук, който да поставя живота на хората в риск“, обяснява  Бриденстин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 5 години

Нали беше плоску Земята уе?

17

КосмУнафт

преди 5 години

Няма страшно. От вчера групата индийски космонавти са излезли в открития космос с метличка и пластмасова кофа и събират отломките .Щели да си заработят по още една заплата като продадат джилязуту на вторични суровини . До няколко дена Космоса ще светне от чистота ...... или от взривента МКС сблъскала се с някое по-голямо парче индийски космически буклуук .... абе... очаквайте фоерверки .

16

Анонимен

преди 5 години

До SHEFAНай-смешното е, че над 80% от комуникациите са през наземни линии, така че нищо съществено няма да се промени.А, да, Северна Корея няма да може да гледа пиратска телевизия с пропаганда...Да, "голям удар" ще е .

fallback