Снимка: БТА
fallback

Алжирският президент Абделазиз Бутефлика подаде оставка тази вечер след няколко седмици на масови протести в страната, съобщи алжирската осведомителна агенция АПС, цитирана от Ройтерс.

Oще по темата

82-годишният държавен глава се оттегли малко след като началникът на генералния щаб на армията поиска незабавни действия за отстраняването му от поста.

След днешната среща на висшето военно командване в сградата на министерството на отбраната генерал Ахмед Гаид Салех заяви, че е на страната на народа и че не може да се губи повече време след продължилите повече от месец масови улични протести с искания за оставката на президента ветеран, който е в лошо здраве.

"Нужно е незабавно конституционно решение", подчерта генералът, който е също заместник-министър на отбраната, цитиран от ТАСС.

В тази връзка той призова незабавно да бъде активиран член 102 от конституцията за признаване на неспособността на президента да изпълнява задълженията си, а също за позоваване и на членове 7 и 8, в които се казва, че "конституционната власт принадлежи на народа".

Освен това той призна за незаконна и неконституционна декларацията на президентската администрация, че държавният глава Бутефлика доброволно ще се оттегли от поста си след изтичането на срока на пълномощията му на 28 април.

Бутефлика бе на власт от 20 години, но след като получи инсулт през 2013 г. рядко се появяваше на публично място, и то в инвалидна количка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 5 години

Време е и Радев да дава оставка и да ходи при Путин да работи да му носи чай

2

Анонимен

преди 5 години

Време е и нашият *** да вземе пример! Радев оставка!

1

До-властта....

преди 5 години

Пожелавам, да- има- успехи, Алжир,...Със, младо- семейство,...Само- със, две-деца,...Различни,....И, да- управлява, една- година,....И, да- има, спад- на- населението,....И, да- се- строят, по- 50 км. Блокове,...По- брега,...Със, 5 км. Равен- плаж,.И, плитко- дъно,...И, много- банани,...И, портокали,....И, златодобиви....

fallback