Снимка: БТА
fallback

Круизен кораб е претърпял повреда на двигателя в условия на силен вятър край бреговете на Норвегия и 1300-та му пътници ще бъдат евакуирани, предаде Ройтерс, позовавайки се на норвежката полиция.

Морските спасителни служби съобщиха, че корабът "Вайкинг скай" се приближава към брега, носен от вълните, и е изпратил сигнал за помощ.

Съдът е собственост на Вайкинг оушън круизиз (Viking Ocean Cruises), част от група Вайкинг круизиз (Viking Cruisеs), основана от милиардера Торстейн Хаген. Според сайта на компанията корабът е с капацитет 930 пътници.

Към него са се отправили хеликоптери и плавателни съдове, а на сушата се подготвят места за настаняване на пътниците, уточниха спасителните служби.

Ветровете са със скорост 38 възела (70,3 км в час - бел. прев).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 16Уважавам знанията ти, но искрено се съмнявам азиподите да се използват толкова масово. Поне онзи италиански круизер, който преди няколко години некадърният му капитан напори на скала до остров Джилио нямаше от тези движители, беше обикновена схема..

17

Анонимен

преди 5 години

Завчера едно *** си спомни в този сайт, как преди 5 години един Т-14 "Армата" не можа да запали на парада. Забрави да каже, че момчето беше блокирало, а не двигателя, и танкът тръгна моментално, когато се качи техник. Та въпросът ми е колко хиляди пъти в течение на колко десетилетия трябва да преразказваме тази случай с огромния кораб, опасността, на която са били подложени пасажерите, близостта на брега и т.н.16, електроходи? Не разбирам. На акумулатори или водородни клетки? Все пак са дизило

16

Анонимен

преди 5 години

Съвременните круизни кораби са електроходи. Малки кораби като този имат 4 дизелови двигателя които произвеждат ток (големите може да са и с 6). Тока върти 2 двойни електродвигателя разположени в азиподи, които въртят 2 винта. Както виждате всичко е четворно за по-голяма сигурност. Случва се да спре един двигател, най- много 2. Ама и четирите е почти невъзможно. Тея трябва да са големи майстори за да останат без ход.

fallback