Снимка: Reuters
fallback

Иран е решен да повиши своите отбранителни способности, въпреки нарастващия натиск на САЩ и съюзниците им за сдържане на неговата ракетна програма, обяви върховният духовен водач на страната аятолах Али Хаменей, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да изведем Иран до позиция, при която врагът да разбере, че не може повече да ни заплашва", каза Хаменей в реч, предавана на живо по иранската държавна телевизия.

През май миналата година американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка от 2015 г. между Иран и шест световни сили, като заяви, че тя облагодетелства Иран, и възстанови всеобхватните американски санкции.

Тези санкции целят да принудят Иран да приеме по-строги ограничения върху ядрената си програма, да изостави ракетната си програма и да прекрати подкрепата за протежетата си в близкоизточните конфликти от Йемен до Сирия.

Хаменей заяви, че европейските страни, подписали ядрената сделка, не са успели да защитят интересите на Иран.

"Те ни забиха нож в гърба... Западните страни доказаха, че не може да им се има доверие", каза върховният лидер на Иран в свещения шиитски град Машхад.

Останалите страни по ядрената сделка - Германия, Франция, Великобритания, ЕС, Русия и Китай останаха верни на клаузите му и се опитват да спасят споразумението чрез механизъм за заобикаляне на американските санкции.

Иран твърди, че ракетната му програма е чисто отбранителна и отхвърля исканията на САЩ за нейното ограничаване. Техеран обяви, че разполага с ракети с обсег до 2000 км, които могат да достигнат Израел и американските военни бази в региона, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Скептик

преди 5 години

За фарисейската токряция ли говориш?

11

АБВ

преди 5 години

До Фашистки-внук...... 2 и до 1Абе, двамката се състезавате в дисциплината " неграмотност" ли? Спрете се! Първото място е запазено и за двамата!

10

Не!

преди 5 години

Няма по-гнусно нещо от теокрацията :(

fallback