снимка: Ройтерс
fallback

Когато през миналото лято администрацията на Доналд Тръмп започна кампания по убеждаване на европейските си съюзници да забранят ползването на оборудване от Huawei Technologies за техните телекомуникационни мрежи, изглеждаше, че това е лесна битка. 

Насърчен от успеха на подобни усилия в Австралия и Нова Зеландия, Белият дом изпрати писма до европейските столици с предупреждение, че оборудването на Huawei ще отвори „задна вратичка“ за китайските шпиони. САЩ дори заплашиха да спрат обмяната на информация със службите за сигурност в Европа, ако континентът игнорира съветите на страната.

Поне засега обаче изглежда, че Тръмп не успява да убеди Европа да изолира Huawei от телекомуникационните си мрежи. Досега нито една европейска страна обаче не е игнорирала Huawei, пише в свой анализ Bloomberg.

"Има две неща, в които не вярвам. Първото е публичното обсъждане на много деликатни въпроси по сигурността, а второто е изключването на компания, просто защото е от конкретна страна“, коментира германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция в Берлин този вторник.

Европа, която се оказа в центъра на търговската война между САЩ и Китай, се опитва да намери баланса между притесненията за нарастващото китайско влияние и желанието да засили бизнеса си с втория по големина търговски партньор в региона. Без да получи забрана, Huawei преследва договори за изграждането на 5G мрежи, ултра бързата безжична технология, която европейските лидери се надяват да насърчи растежа на базираната на данните икономика.

Още по темата четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Решение

преди 5 години

Смартфоните по принцип като цяло са вредни за здравето !Водят до деградация (фейсбук) и глухота (слушалките, с които сме непрекъснато).Когато тази деградация (смартфон) ти е в джоба, то тогава става лошо...

24

Преминаващ

преди 5 години

"НЕ КУПУВАЙТЕ HUAWEI, КУПЕТЕ СИ F35" (Д.Тръмп) ! След като и военният министър(ка) на Франция остро се изказа срещу подобно изявление, СТАВА ЯСНО КАКВИ СА ИСТИНСКИТЕ МЕРАЦИ НА АМЕРИКА ... ! А който не го е разбрал да си зарови обратно главата в пясъка !

23

Анонимен

преди 5 години

Да, ама. Китай не са бели хора :)

fallback