Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters
fallback

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че не вижда разлика между организаторите на терористичното нападение в Нова Зеландия и бойците  от Ислямска държава и призова да не се свързва тероризмът с определена религия, предаде ТАСС, цитирайки публикувана вчера статия във в. "Вашингтон пост".

"Като лидер, който постоянно подчертава, че тероризмът няма език, раса или религия, категорично отхвърлям всички опити да се свърже случилото се миналата седмица терористично нападение с учението, морала или постулатите на християнската религия. Това, което стана в Нова Зеландия, беше резултат от невежество и ненавист", заяви той.

"Трябва да признаем, че няма никаква разлика между убийците на невинни в Нова Зеландия и тези, които извършваха атентати в Турция, Франция, Индонезия и на други места", добавя Ердоган, припомняйки, че след атентатите на Ислямска държава много западни политици и коментатори са обвинявали исляма и мюсюлманите.

Oще по темата

"Тогава ние възразявахме против такава връзка между нашата религия и тероризма и обещахме да не допуснем опити на терористите да си присвоят нашата религия. За съжаление в Европа и други части на западния свят не последваха никакви реакции на ислямофобията, ксенофобията и други явления, несъвместими с либералните ценности. Не можем да си позволим това да се повтори", подчерта турския президент.

"След масовото убийство в Крайстчърч Западът има определени задължения. Западните общества и правителства са длъжни да отхвърлят ситуацията, при която расизмът, ксенофобията и ислямофобията стават норма", заяви Ердоган, предупреждавайки, че подобно явление само се е засилвало през последните години.

Междувременно австралийският премиер Скот Морисън отказа да приеме извиненията на Турция за спорните коментари, направени от  Ердоган след нападението срещу джамии в Крайстчърч, предадоха ДПА и ТАСС.

Посланикът на Турция беше призован в канцеларията на Морисън в Канбера. "Не приемам извиненията, които бяха предложени за тези коментари", заяви премиерът след срещата, визирайки обясненията, че казаното се дължи на моментна разпаленост или в контекста на предизборна кампания. Той подчерта, че изказванията са били "изключително обидни за австралийците и много неразумни в тази чувствителна обстановка".

"Ще изчакам да видя каква ще е реакцията на турското правителство, преди да предприемем други действия, но мога да ви кажа, че всички варианти са на масата", добави Морисън.

Австралийският премиер заяви, че изказванията на Ердоган "нарушават обещанието, което е изсечено в камъка на Галиполи", където са погребани множество австралийски и новозеландски войници, загинали през Първата световна война. Първият президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк заяви, че загиналите там войници "сега лежат в земята на приятелска страна. Затова почивайте в мир...след като загубиха живота си на тази земя, те станаха и наши синове".

По-рано Ердоган се изказа крайно негативно за австралийците, които осъждат исляма и заяви, че за тях е по-добре да не посещават Турция, като напомни за гибелта на австралийски и новозеландски войници в битката при Галиполи, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Мюсюлманин

преди 5 години

До славянин.човек е създаден със свободна душа ,сам дасе обеди да вярва в Господ, а що се отнася до атеистите не това мие мисълта че дасе игнорират ,един вярващ човек,вярващ човек в Господ.ако срещне човек в изпаднала ситуация нождаещ се за помощ дори и даее атеист длъжен даму помогне . Но за съжаление има много атеисти като фараона .които се мислил за бог.

21

Мюсюлманин

преди 5 години

Да погледнем историята на фараона,който бил атеист и се мислил за бог.

20

Мюсюлманин

преди 5 години

До славянин. На времето .хората били невежи .и се покланя ли на различни богове.като на камъни,слънце ,луна, идоли,Господ изпращал на всяко едно племе. По един пратеник ,като Соломон ,Мойсей ,Исус .И всички тези пратеници призовавали своите племена да вярват в един Бог,така и Господ изпратил Мохамед при своето племе арабите , арабите по онова време вярвали в 360 богове (идола) когато Мохамед ги призовавал да вярват в един Бог. Те тогав самите араби го прогонили искали даго убият.

fallback