Протест срещу корупцията. Снимка: БТА
fallback

Националното антикорупционно бюро на Украйна и Специализираната антикорупционна прокуратура прекратиха делото срещу главния прокурор на страната Юрий Луценко по обвинение в незаконно обогатяване, предаде
ТАСС.

Разследването започна още през ноември 2017 година. Тогава двете институции получиха достъп до банковите и други финансови документи на Луценко.

Изданието "Украински новости" цитира източник от правоохранителните органи, според когото делото е било прекратено, тъй като не са констатирани престъпни действия. По думите му решението е било прието още преди отмяната на текст от наказателния кодекс за отговорността на държавни служители за незаконно обогатяване.

На 26 февруари Конституционният съд на Украйна постанови, че текстовете в члена от наказателния кодекс за незаконно обогатяване на държавни служители не отговарят на принципите на върховенството на правото.

Съдът мотивира решението си с това, че текстовете нарушават презумпцията за невинност, защото задължават самия заподозрян да докаже законността на състоянието си. По-късно антикорупционното бюро потвърди, че във връзка с решението на съда то е започнало да закрива наказателни дела, които към момента са 65. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

О

преди 5 години

И негово време ще дойде мафия

23

Анонимен

преди 5 години

Главните прокурори никога не забогатяват незаконно ;))))Дори българските ;)))А само като се замисля и неглавните как се справят с финансите, какво ли се случва при главните...;)))))

22

ИЗВОД!

преди 5 години

Минусите на 13 са необоримо доказателство за българопродажниците, които узурпираха властта на 09.09.1944 г. и с благословията на любимата им Москва погребаха България за тези вече 75 г. московски геноцид над българите!!!

fallback