Снимка: архив, Reuters
fallback

Индия подчерта днес, че нейната армия остава в състояние на повишена бдителност за всяка нова атака, идваща от съседен Пакистан, и призова пакистанските власти да предприемат конкретни инициативи срещу терористичните групи, действащи от пакистанска територия, предадоха световните агенции.

Говорителят на индийското външно министерство Равиш Кумар посрещна със скептицизъм пакистанските информации за арести на екстремисти и каза, че на всички в Пакистан и извън тази страна е известно, че на пакистанска територия има терористични лагери.

Oще по темата

"Пакистан никога не съумя да предприеме пораждащи доверие действия срещу организацията Джаиш е Мохамед и други терористични организации, които продължават да действат напълно безнаказано от пакистанска територия", заяви говорителят.

Групата Джаиш е Мохамед, базирана в Пакистан, пое отговорност за самоубийствения атентат на 14 февруари в индийски Кашмир, в който загинаха над 40 индийски паравоенни и който породи кратко напрежение между двата ядрени съседа.

Пакистанското вътрешно министерство обяви миналата седмица, че са били арестувани 165 екстремисти, по-специално от Джаиш е Мохамед. Сред арестуваните е и Абдул Рауф, който според пакистански източници, е по-млад брат на лидера на групата Масуд Азхар. Индийски представители обаче се показаха скептични към тези новини и казаха, че Пакистан арестува хора, а после ги пуска.

Исламабад отрича да има нещо общо с атентата от 14 февруари. Индийският външен министър Шах Махмуд Куреши заяви пред  CNN, че Масуд Азхар, който е все още в Пакистан, е много болен и не може да напуска дома си.

След атаката на 14 февруари Индия обяви, че е извършила превантивен удар срещу лагер на Джаиш е Мохамед, като е убила много терористи. Пакистан отхвърли тези информации, предаде БТА.

На 27 февруари имаше въздушна схватка между Индия и Пакистан - първата от десетилетия насам. Пакистан обяви тогава, че е свалил два индийски изтребителя и е заловил един от пилотите. Делхи каза, че не е изгубил нито един самолет и каза, че е унищожил един пакистански самолет, но Пакистан отрече това. Индийският пилот беше освободен от Пакистан на 1 март и напрежението намаля.

Индия и Пакистан вече са водили три войни. Кашмир е източник на конфликт между двете страни от тяхното разделение през 1947 г. И двете страни имат претенции върху тази планинска територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

БЪЛГАРИН БУДИСТ

преди 5 години

ПАКИСТАН СА НЕЩО КАТО ПОМАЦИТЕ.... СМЕНИЛИ СА СИ ВЯРАТА НАСИЛА И СЕГА ЛАЯТ СРЕЩУ ВСИЧКО БУДИСТКО И ИНДУСКО ПОДОБНО НА БРАТЯТА СИ ОТ ИНДОНЕЗИЯ......... ТА ТЕЗИ БУРГИЙКО КАТО ИСКАТ ИСЛЯМ ДА СИ ХОДЯТ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ИЛИ АФРИКА КВО ДИРЯТ В ХИНДУ-БУДИСТКИЯ СВЯТ?

7

БЪЛГАРИН БУДИСТ

преди 5 години

ДО 2:ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ БУДА!!! БУДА Е ЕДИНСТВЕНИЯ ГОСПОД БОГ КОЙТО ЩЕ СПАСИ СВЕТА ОТ ЗЛОБАТА И АГРЕСИЯТА!!! НЕКА БУДА ДА ПАЗИ ВСИЧКИТЕ СИ ДЕЦА БУДИСТИ КАКТО И ВСИЧКИ БРАТЯ И СЕСТРИ ИНДУСИ ПОЧИТАЩИ ГО КАТО ЕДИН ОТ ГЛАВНИТЕ БОГОВЕ В ХИНДУИЗМА!!!!!

6

Анонимен

преди 5 години

Защо не пишете, че Индия с антика самолет Миг 21е свалил прехвален Ф16 на пакистан ? А ,нашите наведени управляващи щке купуват точно таралясници Ф16 за милиарди.

fallback