Снимка: Reuters, архив
fallback

Повече от половината население на Индия няма достъп до тоалетна. Никак не е изненадващо, че най-големия причинител на детска смъртност в най-населената страна в света е диарията.

"Съществуват две Индии. Едната принадлежи на по-заможните, а другата Индия е на тази от селата и градските гета. Там живеят хора, които ходят по нужда навън, сред природата", обяснява лекарят Ганеш Пандей пред Deutsche Welle.

Хората, които живеят в гетата, най-често обитават нелегални постройки и заради заплахата, че домът им може да бъде срутен, не инвестират в него.

Не всички обаче се примиряват със ситуацията. Преди 40 г. Калатави Деви пристига в милионния град Кампур и изживява истински шок.

"Живеехме като скотове. Имаше едно мъничко езерце, където ходехме всички. Мъже, жени, бащи, дъщери, всички ходехме там, поради липса на друга възможност. Това беше обичайна гледка", обяснява индийката пред Deutsche Welle.

Oт тогава насам тя е посветена на каузата да изгради възможно най-много тоалетни. Парите идват от дарения и държавни дотации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 5 години

Моля, уточнете какво се разбира под "ходехме" - ходехме да се къпем там, или ходехме да се изхождаме?Иначе според хора, които са ходили в Индия, между богати и бедни няма голяма разлика, едните имат повече пари, ама и при тях е мръсно, щото така са свикнали....

44

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен"Значи белите *** в Индия плод на англосаксонския колониализъм са умни и затова държат всичо,и останалите в мизерия?"Да!Кастите ги имаме навсякъде, просто в малко по различен вариант :)

43

rv

преди 5 години

gledajte filma milionerut!!

fallback