Снимка: BBC
fallback

"Трябва да ни позволите да живеем в Холандия“. Това е призивът на съпруга на Шамима Бегум, който сега се намира в кюрдски център за задържане в Сирия.

Oще по темата
Яго Рейджик решил да стане боец на ИДИЛ през 2014 г. Тогава бил на 22 години. През 2015 г. в Сирия пристига и 15-годишната Бегум. Няколко дни по-късно тя вече е женена за 23-годишният холандец.

По думите му първоначално не бил заинтересован от предложението да се ожени за нея заради възрастта й, но все пак приел: "Това беше неин избор. Тя искаше съпруг и аз просто приех. Може би, ако беше изчакала малко, нещата щяха да са по-различни, но това беше нейното желание".

Пред BBC той признава, че се опитал да напусне Ислямска държава, защото бил отвратен от това, което е видял. Рейджик присъствал на убийство на жена с камъни заради блудство, разхождал се из градове, където труповете били събрани на купчини, а дъщеря му починала заради недохранване. 

Заради желанието му да напусне ИДИЛ, той бил арестуван от екстремистите и измъчван. Терористите го обвинявали, че е холандски шпионин. След това бил освободен и продължил да живее нормално, докато не започнал разпадът на Халифата.

Тогава той и съпругата му решили да избягат, но Рейджик бил заловен. Шамима попаднала в лагера за бежанци, от където се примоли на британското правителство да й помогне да се прибере, ала получи отказ. След няколкото интервюта които даде, жените в лагера започнали да заплашват Бегум и тя била принудена да го напусне. Сега никой не знае къде са 19-годишната майка и новороденото й дете.

Яго Рейджик, подобно на съпругата си, се моли на холандските власти да го пуснат да се прибере у дома, заедно с Шамима и новороденото им дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 5 години

Мястото им е там, където са си отишли доброволно на своя воля, и там ще си ги осъдят подобаващо, че сега се молят на всички (европейски) богове...

26

pipo

преди 5 години

Никоя нормална държава няма да прибете тия ***.

25

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 16И в Бангладеш не ги искат, правителството излезе с официално становище по въпроса.

fallback