снимка: Pixabay
fallback

През миналата година завършените жилища в София са се увеличили със 107% спрямо предходната година, сочат данни на НСИ. В столицата е започнало строителството на близо 8000 жилища, което е ръст с 63% спрямо 2017 г. Въпреки това в някои райони търсенето продължава да надхвърля предлагането, което е довело до ръст на цените от 7,5% на годишна база, според данни на НАСП.

В София обаче са нужни между 12 000 и 15 000 жилища годишно, поради което не може да се говори за балон на жилищния пазар, смята членът на Управителния съвет на НАСП Асен Чавдаров.

В същото време в последните три години разходите на предприемачите за работна ръка и за суровини са нараснали, което също обяснява повишаването на цените на жилищата. Между 2016 и 2018 г. средните разходи за труд в строителния сектор са нараснали с между 30% и 50%.

Очакванията за тази година са ръстът на цените на жилищата да се забави до 5% заради изоставащото предлагане в период на продължаващо търсене. Купувачите са предимно млади хора между 35 и 40 години от IT сектора или на мениджърски позиции в чуждестранни компании.

В последно време се засилва интересът към квартали като „Хаджи Димитър“ и „Овча купел“, които доскоро бяха пренебрегвани заради отдалечеността си и по-слабо развития транспорт, коментира Аспарух Делев, член на НАСП. По традиция най-предпочитани са южните и източните квартали като „Лозенец“, „Стрелбище“, „Манастирски ливади“, „Младост“ и „Изток“. Купувачите стават все по-взискателни към средата около имота и функционалността на жилището, коментираха предприемачите.

Какво бави строежите вижте в продължението на материала в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 5 години

lajete 100 procenta, nemate daje 1 video na edin dovolen klient s toplo udobno jiliste ..

35

Анонимен

преди 5 години

fake news. nema video na edno sofiisko semeino 4 chlenno jiliste s slanchev balkon ili gradina i garage po bg darjaven standart, s rabotna staia ili buro, maze, tavan...

34

НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ

преди 5 години

НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА И ВСЕКИ ЩЕ СИ КУПИ !!!! В УСПЕШНИЯТ БИЗНЕС СЕ ПЕЧЕЛИ ОТ ОБОРОТ И ПРОДАЖБИ А НЕ ОТ СКЪПИ ЦЕНИ !!!

fallback