Снимка: Bulgaria ON AIR

Посланикът на Венецуела в София отхвърля версията, че латиноамериканската страна е изнасяла свои капитали у нас. По думите на Ориета информацията е част от мащабната стратегия на Съединените щати срещу Венецуела.

"Нямам официална информация, която да съм получила, за пристигане на пари в България. Това е част от престъпната политика на Съединените щати да блокират парите на венецуелския народ. Новината от днес е част от преследването на Съединените щати срещу Венецуела. Част от медийната и икономическа война срещу Венецуела“, каза Капони.

Още по темата

"И нека ви кажа още нещо. Съединените щати се борят за демокрация само в страните с много природни ресурси. Знаем какъв е резултатът от тази тяхна борба за демокрация. Знаем какво стана в Ирак, в Либия“, обясни още тя.

"Затова вярвам, че историята ни подсказва какво Съединените щати правят за народите и предполагаемата им демокрация. Единственият им интерес да сме в центъра на всичко е петролното ни богатство. Венецуела има най-големия резерв на петрол в света. Втори сме в света по запас от злато“, отбеляза посланик Ориета Капони.

По думите й във Венецуела няма умиращи от глад.

"Мога да покажа материали на публични пазари, където хората ходят, купуват си продукти и храни. Ще ви изпратя и материали с огромните демонстрации в подкрепа на правителството", предлага тя в интервю пред bTV.

Според нея страната е в криза заради блокадата и заради криминалните, нелегални санкции, които пречат на Венецуела да купи онова, от което се нуждае.

"А то е храни и лекарства. На границата с Колумбия блокираха медикаменти срещу малария, за диабет. Има толкова много пари, които са блокирани в редица чужди банки, какъвто е случаят с нашето злато, което е заложник в английски банки и британците не го връщат. Това е пречката да снабдим населението с основни продукти, от които се нуждае. Ето защо не се нуждаем от хуманитарна помощ", категорична е Ориета Капони.

"Единствената помощ, която ние искаме е да отблокират парите ни, за да оставят венецуелския народ да живее, както иска. Смятам, че тази хуманитарна помощ е един троянски кон", смята посланикът.

А относно подкрепата на Хуан Гуайдо от голяма част от международната общественост тя коментира: "Страните от Европа следват това, което казват и правят Съединените щати."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase