Снимка: архив, Reuters
fallback

Около 40 процента от севернокорейците са в кризисна ситуация, що се отнася до снабдяването с храна. Тези данни се съдържат в доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитиран от южнокорейската държавна телевизия Кей Би Ес, предаде ТАСС.

Според документа около 19 милиона севернокорейци са зависими от държавната система за разпределяне на храни.

Една трета от децата в Северна Корея на възраст между половин и две години не получават необходимото количество калории. 25 процента от тях страдат от хронично недохранване.

В доклада се отбелязва, че хуманитарната ситуация в затворената комунистическа страна се е влошила заради суши, наводнения и други природни бедствия, които се повтарят през последните шест години.

ФАО призовава страните донори да отпуснат 10 милиона долара за оказване на хуманитарна помощ на 513 000 севернокорейци, които са в най-сложна ситуация с изхранването.

В понеделник председателят на комисията по международни въпроси към Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, Константин Косачов съобщи, че Русия разглежда искане на Северна Корея да й изпрати 50 000 тона пшеница безвъзмездна хуманитарна помощ, припомня ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback