Снимка: Dnes.bg
fallback

Има доказан случай за морбили в София на 37-годишна жена, съобщи зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ. Тя се се е лекувала в частна болница, но след това е била изпратена в Инфекциона болница.

Рискова е възрастовата група от 25-40 г. с изпуснати имунизации, изтъкна д-р Кантарджиев. Имунизациите срещу морбили са две - на 13-месечна възраст и на 13-годишна.

Той изтъкна, че случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите се увеличават заради липсата на ваксинации и сезонните работници от страни като Украйна. В България нивото на ваксинации остава високо, така че засега страната ни успява да избегне тази тенденция, но д-р Кантарджиев призова да не се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си.

Три са починалите деца от морбили в съседна Македония, като се взимат мерки като надопускане на неимунизирани деца, заяви д-р Кантарджиев.

Случаите на морбили в Европа са нараснали десетки пъти заради липсата на имунизации. Най-много са случаите в Украйна - 36 000 души. Здравните власти в България трябва да изискват имунизационен паспорт на сезонните работници от там или да ги имунизират, призова д-р Кантарджиев.

Държавата трябва да предприеме строги мерки срещу фалшиви или липсващи ваксини, призова докторът. Така се рискува здравето и на останалите, допълни той. Ваксината е жива, заради което носи определени рискове, но именно заради това първата ваксина се поставя на 13-месечна възраст, изтъкна Кантарджиев.

Той предупреди, че тази година трябва да се вземат мерки за избиване на комарите по водоемите, за да се предотврати опасността от западнонилска треска. Това трябва да се извърши преди разлистването на дърветата и е задача на местната управа, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Неваксиниран

преди 5 години

Ама *** трябва да си, ако искаш ваксина, която доказано е неефективна и опасна. Аз нямам, пътувам редовно, боледувал съм от морбили и не съм се заразявал от редовно общуване с болни. От заболяването нямам белези, всички ваксинирани с тривалентна ваксина за шарка са потенциални трупове

3

до 1

преди 5 години

Доста време, говорим за порядъка на 25-30 години, ваксината срещу морбили беше извън имунизационния календар, защото болестта се е смятала вече за изчезнала /благодарение точно на ваксинацията на всички/. Докато не дойде епидемията през 1991 год. и сега отново е в календара. Затова е казал лекаря, че е пропусната имунизацията, а не защото е по желание.

2

Анонимен

преди 5 години

антиваксърите трябва да живеят в изолирани общества, някъде след ръба на плоската планета. *** и л и.

fallback