Марина Золотова. Снимка: Reuters

В беларуската столица започна съдебен процес срещу Марина Золотова, главен редактор на основния независим новинарски сайт в страната Tut.by, в рамките на дело, което според правозащитници цели да се упражни натиск върху медиите от страната, съобщи Франс прес.

Золотова бе арестувана през август заедно с още девет журналисти в рамките на разследване за използване на информация от държавната осведомителна агенция БелТА без съответния абонамент. Подсъдимата е обвинена в "бездействие на длъжностно лице" и небрежност, защото според обвинението не е контролирала действията на подчинените си. Заплашва я присъда до 5 години затвор и забрана да заема ръководни длъжности.

Останалите арестувани по случая журналисти бяха осъдени да платят на БелТА обезщетения и освободени, напомня АФП.

Золотова отхвърля обвиненията. Тя пристигна усмихната на процеса и аплодира на няколкото десетки свои привърженици, присъстващи в залата.

ТАСС отбелязва и присъствието на десетки местни и чуждестранни журналисти, отразяващи процеса, на беларуски политици, правозащитници и дипломати от чужди мисии.

"Аферата е насочена специално срещу Tut.by", заяви Золотова преди заседанието чрез сайта на журналистическото сдружение в Беларус. По думите й нейното електронно издание има над един милион посетители дневно - далеч повече, отколкото БелТА и другите държавни медии. Става дума за опит не да
се затвори Tut.by, а да бъде отслабен като техен конкурент, уточни Золотова.

Във връзка с нашумелия случай през август в офисите на Tut.by и други беларуски медии, имаше обиски, напомня ТАСС. През август "Репортери без граници" и Съветът на Европа изразиха безпокойство от арестите на журналисти в Беларус, посочва АФП, цитирана от БТА. ЕС, Съветът на Европа, САЩ и международни правозащитни организации настояха пред официален Минск да спре преследването на журналисти и редакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase