снимка: Ройтерс

Германският пазар на труда изисква най-малко 260 000 имигранти всяка година в средносрочен и дългосрочен план, показва анализ на фондация Bertelsmann. При застаряването на населението в страната броят на служителите (ако няма мигранти) ще се свие с около 16 милиона до 2060 г. - почти една трета.

До 2060 г. Германия ще има нужда от годишна имиграция от поне 260 000 души. Само по този начин причиненият от демографията срив в предлагането на работна ръка може да бъде ограничен до ниво, приемливо за икономиката. Очаква се средногодишно около 114 000 имигранти да влязат във федералната република от други страни от ЕС, но около 146 000 души ще трябва да имигрират от трети страни извън ЕС. Това показват резултатите от изследването на Йохан Фукс и Александер Кубис от Института за изследване на заетостта (IAB) и Луц Шнайдер от университета Кобург от името на фондация Bertelsmann. 

Проучването отчита и потенциала на местното население. Изследователите предполагат по-висока раждаемост в бъдеще, както и наличието на повече жени и възрастни хора на пазара на труда. Но дори и мъжете, и жените да работят по същия начин, а в Германия да се въведе пенсиониране след 70-та годишнина, необходимостта от квалифицирана работна ръка не би могла да бъде покрита само с местни средства.

„Миграцията е ключ за успешното бъдеще. Германия се нуждае от квалифицирани работници - също от региони извън Европа", подчертава председателят на Борда на директорите на фондацията Йорг Дрегер.

Също така анализаторите са разгледали как цифровизацията ще засегне нуждите от имиграция. Според анализа един все по-дигитализиран пазар на труда изисква не по-малко служители, а по-квалифицирани служители, като техници, магистри и академици.

Целия материал вижте в Investor.bg!

Коментари Напиши коментар

38

V

преди 3 месеца

А според мен германците още живеят в един стар свят ;) Сега хората си мечтаят да емигрират в Англия ,Норвегия и въобще извън ЕС . Света много се промени . А електромобилите съвсем ще ударят дойчовците ;) Аз виждам перспективи в Китай и други азиатски страни

37

ГАДОРЯН

преди 3 месеца

Навремето Рим е рухнал заради притока на чужденци под формата на роби, свободни граждани, а сетне дори и на легионери и пълководци. Резултата го знаем.

36

Гошето

преди 3 месеца

Те пък точно 'квалифицирани' поканиха от Азия и им дават милиарди да мързелуват. Бюрократска работа, нямат връзка с действителността.