Снимка: Pixabay
fallback

Присъединяването към еврозоната няма да окаже сериозно влияние върху българския имотен пазар. Факт е, че сделките на българския пазар отдавна се сключват в евро, голяма част от банковите кредити също се отпускат в евро. Това каза Марк Робинсън, Colliers International, специалист пазарни проучвания, ЦИЕ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Робинсън въвеждането на еврото у нас ще повиши ликвидността на пазара.

"Присъединяването към еврозоната ще донесе повече ликвидност на българския имотен пазар, защото ще влезе нов капитал, особено от азиатския регион. За момента инвеститорите там не оценяват страната като основен европейски пазар за бъдещи нови инвестиции. Инвестиционните решения, разбира се, зависят и от много други фактори", заяви Робинсън.

Офисите и търговските площи са и ще останат най-добрия вариант за бъдещи експозиции, смята Марк Робинсън. Логистичните площи също ще бъдат атрактивни, добави той.

Гостът направи прогноза и за очакваните инвестиции през 2019 г. в страните от региона на Централна и Източна Европа.

"Инвестициите през 2018 г. бяха близо до рекордните нива. Това се отнася за страните от Вишеградската четворка, България и Румъния. Тези 6 държави привлякоха общо 13,8 млрд. евро инвестиции в имоти през миналата година. Вероятно 2019 г. ще покаже сходни резултати", допълни специалистът.

Позитивната динамика при наемите на търговски имоти се дължи на местното потребление, добави експертът.

"Потребителите продължават да харчат и да поддържат стабилни наемните нива. Негативни са забавянията на икономиките в Германия и Китай, но те няма да се отразят тази година на имотните пазари", смята Робинсън.

Вижте повече по темата в Bloomberg TV Bulgaria.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 5 години

Наследено имотче викаш.... този който го е постройл, и на него не му е било лесно. Мойте родители са построили за 6000 лв. Аз го продадох за 30000евро. Купих за 60000. И това е средно ниво жилище. Ха сега направи анализ. Има ли поскъпване?

20

Брокерчо

преди 5 години

До до 10Пусти села колкото искашПустеещи земи също

19

Бачкатор

преди 5 години

Лично аз познавам само зализани програмистчета да си позволяват купуване на имоти.Като дойде еврото ще дойде и инфлация и пак ще останат само те на пазара щото и без това си получават заплатите в евра.Обикновените българи разчитаме тук таме на някое наследено имотче.

fallback