Снимка: Reuters

Президентът на Венецуела Николас Мадуро взима отчаяни мерки за да спаси позицията си. В интервю, излъчено днес за италианска телевизия, той заяви, че е написал писмо, в което се моли на папа Франциск да окаже помощ за диалога относно страната му, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Пред "Скай Ти Джи 24" с измъчен тон той заявил, че се надява писмото вече да пристигнало във Ватикана или ако не, то поне да пътува натам. Мадуро очаква също така да получи и положителен отговор на молбата си.

Причината, поради която венецуелският лидер е избрал папата за свой съюзник е проста - той работи "в услуга на Христовата кауза и че в този дух" е поискал от папа Франциск да съдейства и да подсили диалога с всички свои възможности и желание.

Мадуро призова Европа да не бъде "повличана от безумието" на президента Доналд Тръмп и да не съдейства за нарастване на вероятността за чуждестранна интервенция.

Междувременно, Чехия, Португалия и Финландия също признаха опозиционера Хуан Гуайдо за легитимен президент на на Венецуела, въпреки че по-рано днес Мадуро отхвърли призивите на останалите държави да свика избори. Според още осем европейски държави, лидерът е дошъл на влат чрез изборни манипулации.

Мадуро беше особено остър в критиките си към испанския премиер Педро Санчес, който също като него е социалист. Мадуро заяви, че ако срещу него бъде извършен преврат, Санчес "ще има кръв по ръцете си". В речта си Мадуро добави, че не приема ултиматуми от никоя страна.

Той се противопостави и на усилията под егидата на САЩ да се достави хуманитарна помощ във Венецуела под формата на храни и лекарства с думите, че страната му не е "страна на просяци".

В изказването си от днес Мадуро обяви и че в сряда започва да събира подписка срещу военна интервенция на САЩ във Венецуела, предаде ТАСС. Речта си Мадуро произнесе на военен парад във венецуелския щат Арагуа, състоял се в чест на 27-та годишнина от опита за преврат на група военнослужещи начело с Уго Чавес.

"Призовавам венецуелския народ заедно да се обявим срещу заплахата да бъде използвана военна сила от правителството на САЩ. От сряда в цялата територия на страната ще започнат да се събират подписи, които да бъдат предадени в Белия дом така, че тези заплахи да бъдат отхвърлени. Призовавам венецуелския народ да подпише (този документ)", каза Мадуро.

Хуан Гуайдо от своя страна изказа благодарност в Туитър към лидерите от ЕС, които, по думите му са подкрепили борбата на Венецуела за свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase